Skatter påverkar jämställdheten

RAPPORT2007-02-23

Politikerna borde undersöka effekterna för jämställdheten innan de ändrar skatteregler, säger Skatteverket i en rapport. Ett reseavdrag som baseras på avstånd i stället för kostnader skulle exempelvis gynna kvinnor.

Bakom rapporten ligger ett uppdrag till Skatteverket från den förra, socialdemokratiska, regeringen att undersöka hur skattereglerna påverkar de jämställdhetspolitiska målen. Det är välkänt att män har högre arbets- och kapitalinkomster och oftare har företag än kvinnor, vilket påverkar beskattningen. Det nya i rapporten är att den visar hur stora skillnaderna faktiskt är.

Män står för 61 procent av skatteinbetalningarna och kvinnor för 39 procent. De största skillnaderna gäller inkomster av aktieförsäljningar och av näringsverksamhet. Män står för över 80 procent av all skatt på försäljning av aktier.

Genom att den statliga skatten är progressiv bidrar den till ökad jämställdhet vad gäller nettoinkomster: Kvinnors inkomster före skatt motsvarar 71 procent av männens, men 79 procent efter skatter och bidrag.

Rapporten tar upp flera skattebestämmelser som till synes är könsneutrala, men som ändå kan påverka kvinnor och män olika. Sambeskattningen på förmögenheter är en sådan. Den make som har minst förmögenhet – oftast kvinnan – får vara med och betala förmögenhetsskatt på den rikares tillgångar.

Den utlovade skattelättnaden för hushållstjänster kommer att gynna kvinnor, anser Skatteverket, medan män gynnas av bruttolöneavdrag. Ett sådant avdrag innebär att bruttolönen sänks mot att man får en skattefri förmån, exempelvis en hemdator eller pensionsförsäkring. De som ligger över brytpunkten för statlig skatt får en skattesänkning, och 73 procent av dem med inkomster över brytpunkten är män.

En reform som skulle gynna kvinnor vore att införa ett avståndsbaserat reseavdrag. Män tar bilen till jobbet dubbelt så ofta som kvinnor, och med ett avståndsbaserat reseavdrag skulle de inte kompenseras fullt ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA