Skärpta krav på jämställda löner
Riksdagens oppositionspartier kör åter över regeringen och kräver högre ribba i arbetet för jämställda löner. De vill att arbetsgivare med minst tio anställda ska kartlägga lönerna och göra handlingsplaner för jämställda löner varje år.
Riksdagen ställer krav på regeringen att skärpa diskrimineringslagens regler om lönekartläggningar och handlingsplaner för jämställda löner. Det arbetet ska göras varje år, och av alla arbetsgivare med minst tio anställda, enligt riksdagsmajoritetens tillkännagivande. Regeringspartierna reserverade sig mot beslutet.
Riksdagens beslut innebär ett krav på återgång till de regler som gällde före 2009. De senaste åren har kraven på arbetsgivarna varit lägre: lönekartläggning och handlingsplan behöver bara göras vart tredje år, och bara på arbetsplatser med minst 25 anställda.
I debatten framhöll bland andra Ann-Christin Ahlberg, S, och Gunvor G Ericson, MP, den kritik som fackliga organisationer riktat mot treårsregeln.
”Problemet när man gör lönekartläggningar väldigt sällan är att man hinner glömma bort, att det inte blir en rutin på företagen”, sade Gunvor G Ericson.
Även Sverigedemokraterna anslöt sig till kravet på tätare kartläggningar. Det är fullständigt oacceptabelt att människor får lägre lön än de egentligen har rätt till endast beroende på sin könstillhörighet, förklarade Mattias Eriksson, SD. Dessutom tycks efterlevnaden av lagkraven ha försämrats, sa han.
Centerpartiets Annika Qarlsson stämplade oppositionens initiativ som ”verkningslös plakatpolitik” som kostar pengar och jobb. Christer Nylander, FP, sade att de borgerliga partierna vill belasta små företag med så lite onödig byråkrati som möjligt:
”Om detta inte är den åtgärd som ger mest effekt om man verkligen vill göra något åt löneskillnaderna är det dumt att införa detta.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.