Försvarets radioanstalt, FRA, är inne i en period av stark tillväxt, rapporterar Ekot. Verksamheten är teknikintensiv och kräver stora investeringar, samtidigt som myndigheten fortsätter att rekrytera nya medarbetare.
De senaste två åren har Skatteverkets säkerhetsprövningar stoppat fler personer än tidigare från att anställas på myndigheten, rapporterar Ekot. Även redan anställda kan fastna i den skärpta kontrollen. ”Vi vill ju ytterst att man inte ska kunna bli påverkad och agera illojalt mot arbetsgivaren”, säger säkerhetschefen Johan Tell till Ekot.
Flera personer i ledningen för Skänningeanstalten i Östergötland har fått hotfulla brev som innehållit patroner. ”Det är viktigt att vi inte ger vika för den här typen av signaler”, säger regionchefen Elisabeth Anestad till Corren.
Skatteverkets kontor i Sundbyberg, Göteborg och Malmö blir skyddsobjekt, rapporterar Ekot. Myndigheten har själv begärt att de ska få skyddsobjektsstatus, mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.
Linköpings universitet måste åtgärda sju punkter där lärosätet brister i sitt säkerhetsskydd. Kravet kommer från Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som genomfört en planerad granskning av universitetet.
Myndighetsgemensamma lösningar måste till för att täppa till säkerhetsluckor, anser fyra myndigheter som tillsammans överlämnat ett underlag till regeringen med förslag om hur människors personliga identitet ska hanteras.
Bara tre månader efter att Statens institutionsstyrelse skickade en begäran till regeringen om att få säkerhetspröva personal drog myndigheten själv tillbaka förslaget. Orsaken var att stora brister i underlaget upptäckts, framkommer i en intern utredning.
Ett mindre passagerarplan som chartrats av Kriminalvården tvingades på torsdagen att nödlanda på Arlanda flygplats. Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet ska räddningstjänsten ha sprutat vatten på planet på grund av rökutveckling.
Domstolsverket ber regeringen om tillstånd att få göra fler registerkontroller i samband med anställning. Syftet är att förhindra att olämpliga personer anställs av Sveriges Domstolar.
Statens institutionsstyrelse, SiS, inleder en ny utbildningssatsning för att höja de anställdas kunskap om otillåten påverkan. Först ut är ungdomshemmet Tysslinge. Påverkansförsök sker ofta gradvis, till exempel genom att den anställda först ”blir kompis” med ungdomen, framhåller myndigheten.
Regeringen ger 13 myndigheter med tillsynsansvar inom säkerhetsskyddsområdet i uppdrag att var och en för sig redovisa hur de bedrivit sitt tillsynsarbete de senaste tre åren.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen ny lagstiftning för att skärpa kontrollen av elektronisk kommunikation på Statens institutionsstyrelses ungdomshem. ”Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det”, kommenterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, lagförslaget i ett pressmeddelande.
En rapport om säkerhetsbrister på pendeltågen i Stockholm hemlighölls under lång tid för skyddsombuden. Enligt tidningen Arbetsvärlden, som tagit del av rapporten, kvarstår de brister som påtalas i rapporten nästan ett år senare.
Bättre planering och ökad sekretess är två av de åtgärder som Kriminalvården redovisar i en rapport om hur säkerheten vid transporter ska stärkas i syfte att undvika fritagningar.
Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka Polisens beredskap. ”Det allvarliga säkerhetsläget ställer nya krav”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, beslutet att tillsätta utredningen i ett pressmeddelande.