”Risk för ökad politisk styrning”
Forskningspropositionens förslag kan leda till att forskningen blir mer ofri när det politiska inflytandet ökar. Det skriver professorerna Lars Calmfors och Arne Jarrick i Dagens Nyheter.
Det är framför allt förslaget till en ny finansieringsform – strategiska satsningar – som oroar Lars Calmfors och Arne Jarrick. Satsningen innebär att forskningsmedel styrs till ett tjugotal områden som regeringen pekat ut. Forskningsminister Lars Leijonborg har förklarat att de strategiska områdena valts ut i samråd med vetenskapssamhället och Vetenskapsrådet. Lars Calmfors och Arne Jarrick håller inte med:
”Det är sant att regeringen i en del fall följde de framtvingade förslagen (från Vetenskapsrådet). Detta gällde dock inte humaniora och samhällsvetenskap, där de strategiska satsningarna blev mycket obetydliga och inte i ett enda fall återspeglade rådets förslag.”
Ökad politisk styrning skapar lätt sin egen dynamik. Forskarna får svårt att stå emot frestelsen att spela med och göra det bästa möjliga av läget. Den som inte håller god min, riskerar att inte få del av de ökade resurserna, skriver de i debattartikeln.
”Forskningspropositionen kan innebära ett systemskifte i forskningspolitiken. Den riskerar att bli en ny arena där politiker ska visa handlingskraft. De aktiva forskarnas inflytande blir mindre och forskningsinriktningen kommer i växande grad att bestämmas i förhandlingar mellan några få politiker och forskningsadministratörer. Det kommer att gå ut över forskningens kvalitet och därmed dess långsiktiga samhällsnytta”, skriver Lars Calmfors och Arne Jarrick.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.