TCO berömmer regeringen
TCO ger regeringen beröm för satsningen på forskningen. Men resurser till arbetslivsforskning saknas och TCO är kritiskt till hur lärosätens forskningsanslag ska fördelas.
”De satsningar som görs är ofrånkomliga om inte Sverige skall halka efter i utvecklingen. Det hindrar inte att regeringen bör berömmas för att satsningarna faktiskt blir av”, skriver TCOs utredare för forskningspolitik Mats Essemyr i ett pressmeddelande.
De strategiska satsningar som regeringen föreslår inom främst medicin, teknik samt klimat och miljö får också beröm av TCO. Även om det inte går att förutsäga om det leder till vetenskapliga genombrott och nya innovationer, så kan den positiva satsningen på industriforskningsinstituten bidra till ett gott resultat, menar Mats Essemyr.
Enligt TCO kommer fördelningsmodellen för anslagen till lärosätenas forskning att gynna de stora äldre universiteten på de mindres bekostnad:
”TCO menar att medel måste finnas tillgängliga för kunskapsuppbyggnad också vid de yngre universiteten och högskolorna eftersom dessa kommer att ha en viktig roll framöver. Ett system för medelfördelning som tar hänsyn till detta utan att tumma på kvalitetskraven är önskvärt”, skriver Mats Essemyr.
Helt otillräcklig är forskningspropositionen när det gäller arbetslivsforskningen, anser Mats Essemyr:
”En ny struktur för arbetslivsforskningen måste byggas om vi ska kunna lösa de uppkommande arbetsmiljöproblemen. Förslag om detta lyser med sin frånvaro i forskningspropositionen. Regeringen, och särskilt forskningsminister Lars Leijonborg, tar på sig ett stort ansvar för de problem som framtiden kan föra med sig i detta avseende.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.