Regeringen vill permanenta hemlig dataavläsning

BROTTSBEKÄMPNING2024-10-16

Regeringen vill permanenta den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning vid allvarliga brott. I en lagrådsremiss föreslås att lagen, med vissa justeringar, ska gälla utan tidsbegränsningar. ”De brottsbekämpande myndigheterna behöver effektiva verktyg för att komma åt den allvarliga och organiserade brottsligheten”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, förslaget.

De brottsbekämpande myndigheterna har sedan 2020 haft möjlighet att använda tvångsmedlet hemlig dataavläsning vid misstankar om allvarlig brottslighet. Nu föreslår regeringen i en remiss till lagrådet att den tillfälliga lagen ska gälla utan tidsbegränsning.

”I många fall har hemlig dataavläsning varit ett helt avgörande verktyg för brottsbekämpningen. Vi ser därför till att brottsbekämpningen fortsatt har tillgång till det här viktiga verktyget, och gör dessutom vissa justeringar för att ytterligare öka verkningskraften”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer regeringens lagrådsremiss.

Lagen ger myndigheterna rätt att med hjälp av tekniska hjälpmedel hämta in och ta del av information från till exempel en dator, en mobiltelefon eller ett användarkonto till en kommunikationstjänst. Enligt regeringen har hemlig dataavläsning blivit ett viktigt verktyg som ger myndigheterna tillgång till information som annars inte skulle vara tillgänglig.

Enligt det lagförslag som regeringen lämnat till lagrådet ska hemlig dataavläsning få användas i fler situationer i syfte att utreda vem som skäligen kan misstänkas för ett brott. Samtidigt ska reglerna om vilka typer av uppgifter som får hämtas in och för utformningen av ett tillstånd till hemlig dataavläsning bli tydligare.

Förslaget innebär också att överskottsinformation som kommit fram vid hemlig dataavläsning ska få användas även för andra ändamål.

Regeringen vill också stärka rättssäkerheten för den enskilde, bland annat genom utökade möjligheter till insyn och tillsyn.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA