I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny preskriptionslagstiftning. Trots förväntade högre kostnader för rättsväsendet föreslås inga nya pengar till myndigheterna.
Regeringen vill permanenta den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning vid allvarliga brott. I en lagrådsremiss föreslås att lagen, med vissa justeringar, ska gälla utan tidsbegränsningar. ”De brottsbekämpande myndigheterna behöver effektiva verktyg för att komma åt den allvarliga och organiserade brottsligheten”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, förslaget.
Regeringen föreslår i en proposition att biometriska metoder som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och DNA ska få användas i högre utsträckning i brottsbekämpningen. ”Möjligheten att använda biometriska data är särskilt viktig när vittnen och brottsoffer inte vill medverka i brottsutredningar, något som tyvärr förekommer alltför ofta”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, lagförslaget.
Justitieombudsmannen, JO, lägger ned den förundersökning om misshandel och tjänstefel på Skänningeanstalten som inleddes i början av 2024. ”Att jag som justitieombudsman inleder en brottsutredning är ytterst ovanligt. Det faktum att jag gjorde det är ett uttryck för allvaret i de framförda påståendena”, understryker JO Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.
I en rapport till regeringen föreslår Ekonomistyrningsverket, ESV, nya åtgärder för att minska antalet felaktiga utbetalningar. ”Det behövs ytterligare regeländringar för att förbättra myndigheternas informationsutbyte”, kommenterar ESVs generaldirektör Clas Olsson förslaget.
Det finns allvarliga brister när det gäller hur statliga myndigheter fastställer identiteten hos en person som anländer till Sverige, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. ”Arbetet behöver bli mer effektivt”, konstaterar riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Under 2023 började enligt Kriminalvårdens statistik sammanlagt 1 825 unga under 21 år att avtjäna ett straff. Det var cirka 290 fler än året innan. Samtidigt ökade de yngstas häktnings- och strafftider.
Mellanösternexperten Anders Perssons kontor på Linnéuniversitetet i Växjö vandaliserades i samband med ett inbrott i helgen, rapporterar flera medier. ”Fruktansvärt det som hänt”, säger statsvetaren till SVT.
Statens samlade insatser för att motverka grov brottslighet bland barn är inte tillräckligt effektiva, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Problemen beror enligt rapporten delvis på otydlig nationell styrning.
En utredning föreslår att en ny statlig myndighet ska få ansvar för att införa ungdomskriminalitetsnämnder av dansk modell i Sverige. Syftet är att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella gäng.
Regeringen föreslår att berörda myndigheter ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel som hemlig avlyssning eller dataavläsning för att lokalisera personer som ska frihetsberövas. ”Misstänkta och dömda personer ska inte kunna hålla sig undan från utredning, lagföring och straff i Sverige”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer propositionen.
Statens institutionsstyrelse, SiS, begär ytterligare 272 miljoner kronor av regeringen för innevarande år. ”Om SiS inte får utökade resurser kommer omfattande besparingar och omprioriteringar att behöva göras”, framhåller generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark i ett pressmeddelande.
Mer än 1,5 miljoner brott anmäldes under 2023. Det är fyra procent fler än året innan, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Mest ökade antalet anmälda bedrägeribrott.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att brottsbekämpande myndigheter ska få större möjligheter att använda hemliga tvångsmedel för att verkställa frihetsberövanden. Förslaget ska göra det lättare att lokalisera personer som försöker hålla sig undan.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen ny lagstiftning som ger polisen rätt att utfärda vistelseförbud för enskilda personer. Enligt förslaget ska vistelseförbud kunna ges den som kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet.