Regeringen föreslår ökad användning av biometri
Regeringen föreslår i en proposition att biometriska metoder som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och DNA ska få användas i högre utsträckning i brottsbekämpningen. ”Möjligheten att använda biometriska data är särskilt viktig när vittnen och brottsoffer inte vill medverka i brottsutredningar, något som tyvärr förekommer alltför ofta”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, lagförslaget.
Regeringens förslag innebär bland annat att biometriska underlag regelmässigt kommer att tas från misstänkta och dömda personer i högre utsträckning än i dag. Förslaget innebär också att Polisen under vissa förutsättningar ska få tillgång till Migrationsverkets register för automatiserade jämförelser av fingeravtryck och ansiktsbilder av misstänkta gärningspersoner.
”Användningen av biometri i brottsbekämpningen kan vara av avgörande betydelse för att identifiera och lagföra personer som begått brott. Förslagen som regeringen nu har beslutat syftar till att kraftigt öka polisens möjligheter att klara upp brott genom att använda biometri som ett verktyg. Samtidigt lägger vi stor vikt vid att enskildas integritet värnas”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringens förslag i ett pressmeddelande.
Polisen ska enligt förslaget också få möjlighet att utnyttja dna-baserad släktforskning i samband med mord och grova våldtäktsbrott. Metoden var till hjälp när ett dubbelmord i Linköping 2004 kunde lösas 2020. Integritetsskyddsmyndigheten ansåg då att metoden innebär att personuppgifter behandlas i strid med lagen, och därför har den inte använts av Polisen sedan dess. Nu föreslår regeringen att det ska regleras i lag när metoden får användas i brottsbekämpande syfte.
Enligt regeringens förslag ska den nya lagstiftningen träda i kraft 1 juli 2025.
Biometriska tekniker
Biometritekniker är ett samlingsnamn för automatiserade tekniker som identifierar personer. Vissa har funnits sedan många år, medan andra är under utveckling.
- Fysiologiska egenskaper som ansikte, regnbågshinna och näthinna, röst, hand och fingeravtryck, handstil, vilopuls och blodkärl, samt DNA.
- Mänskliga egenskaper som tatueringar och klädfärg.
-
Beteendeegenskaper som: hanteringen av tangentbord, datormus eller smartmobil, samt gångrytm och även köpbeteende.
Källa: Wikipedia
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.