Rättsväsende i uppror

ITALIEN2010-01-29

De stora fackförbunden i det italienska rättsväsendet planerar en politisk strejk 5 februari. I morgon lördag kommer landets domare att demonstrera mot regeringen.

Av:  Kristina Wallin

Det italienska rättssystemet är i fara.

Det hävdar en stor del av de anställda inom rättsväsendet som protesterar och strejkar fredag 5 februari. Och nu på lördag 30 januari protesterar en stor del av domarna under öppningen av det juridiska året.

Konflikten mellan Silvio Berlusconis regering och de italienska domstolarna är ingen nyhet. Men det som i början mest omfattade anställda med mer radikala politiska åsikter har nu spridit sig till stora delen av personalen.

Enligt de flesta som jobbar inom det italienska rättsväsendet vill regeringen göra domstolarna ännu mer ineffektiva än de är i dag, så att färre rättegångar kan komma till domslut. Enligt kritikerna kommer detta att göras genom dåligt genomförda omorganisationer, samtidigt som det kommer att införas en maximal tid på två år som en rättegång ska kunna pågå. I dag är det inte ovanligt att en brottsrättegång håller på i ett och ett halvt år.

Nu har alltså en majoritet av fackförbunden, med bland annat de stora Cgil och Uil, bestämt sig för att strejka fredag 5 februari, för att försöka få regeringen till förhandlingsbordet. Alla vet att det behövs en rejäl reform inom det italienska rättssystemet, där en civil process kan pågå i över tio år, men enligt facken krävs investeringar i ny personal och ny teknik.

I december förra året skrev två fackförbund, Cisl och Confsal (som tillsammans representerar en minoritet av de anställda), under en överenskommelse med regeringen om högre lön och andra arbetsuppgifter för en stor del av de anställda inom rättsväsendet. De andra fackförbunden hävdar att denna överenskommelse bryter mot gällande avtal, och att den kommer att skapa kaos om den genomförs.

Även domarna har bestämt sig för att protestera. De tänker gå ut när regeringens representanter talar under invigningen av det juridiska året i morgon, lördagen 30 januari. Enligt justitieministern Angelino Alfano är detta ”oetiskt och inte förenligt med den bild allmänheten bör ha av domarväsendet”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA