Rättegångar i AD tas om efter jäv

ARBETSRÄTT2015-05-22

Rättegångar måste tas om sedan Arbetsdomstolen upptäckt att medlemmar i LO-TCO Rättsskydds styrelse varit domstolsledamöter i mål där det fackligt ägda bolaget varit berört. Därmed har jäv uppstått.

Arbetsdomstolens ordförande Karin Renman reagerade på att LO-TCO Rättsskydds styrelseledamöter också kunde vara domstolsledamöter, skriver tidningen Lag & Avtal. Hon reagerade efter huvudförhandlingen i ett mål där facket företräddes av en jurist från LO-TCO Rättsskydd, samtidigt som en styrelseledamot från LO-TCO Rättsskydd var arbetstagarrepresentant i domstolen.

”Att han satt med i LO-TCO Rättsskydds styrelse var inte känt för domstolen. Arbetsdomstolen tycker inte att det är lämpligt. Huvudförhandlingen kommer att tas om i en annan sammansättning”, säger Karin Renman till tidningen.

LO-TCO Rättsskydds VD Dan Holke säger till Lag & Avtal att han är väldigt överraskad:

”Det här var en helt ny bedömning från domstolens sida”, säger han.

Han drar slutsatsen att man i framtiden får välja att antingen sitta kvar i AD eller i bolagets styrelse.

Enligt AD-domaren Karin Renman kommer minst en ytterligare rättegång att tas om på grund av jäv. I den var två styrelseledamöter i LO-TCO Rättsskydd ledamöter i domstolen, samtidigt som facket företräddes av en av organisationens jurister.

Domstolsledamöter kan ha varit jäviga tidigare utan att det upptäckts, skriver Lag & Avtal. Den ledamot som nu fick lämna domstolen på grund av jäv var ledamot i domstolen i ett annat mål i höstas. Då kom frågan om jäv inte upp, trots att arbetstagarsidan företräddes av jurister från LO-TCO Rättsskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA