Positiva signaler om blåkort

EU-FACKET2007-10-25

Europafacket är försiktigt positivt till EU-kommissionens förslag om ett så kallat blått kort, som ska öppna dörren för högutbildad arbetskraft utanför EU att arbeta inom unionen.

Det blå kort kommissionen föreslagit är ett kombinerat uppehålls- och arbetstillstånd. Syftet är att göra det lättare för kvalificerad arbetskraft att söka jobb inom EU – inom många samhällssektorer finns brist på kvalificerad personal, och enligt kommissionen kommer det problemet att öka.

Europafacket höjer ett varningens finger för att reformen inte får leda till sämre arbetsvillkor för dem som redan arbetar i Europa. Man pekar också på svårigheterna att välja ut vilka som ska få kortet och vilka som inte släpps in.

Enligt kommissionen är det viktigt att rekryteringen av arbetskraft från länder utanför EU sker på ett etiskt sätt. Reformen får inte innebära att man rekryterar viktig nyckelkompetens från fattiga länder som själva behöver den.

Fakta Blåkort


Enligt förslaget ska det i normalfallet ta 30 dagar upp till maximalt 90 dagar i speciella fall att få besked. Om den sökande blir godkänd och får ett blåkort är han eller hon i två år bunden till arbete i det EU-land som utfärdat kortet. Därefter kan personen fritt söka arbete inom hela unionen. När innehavaren av blåkortet sammanlagt fått ihop fem års arbetstid får denne en mer permanent status som varaktigt boende.

Andelen kvalificerad arbetskraft från andra länder utgör idag enligt kommissionen 1,72 procent av hela arbetskraften inom EU, Det ska jämföras med USA där andelen nästan är det dubbla (3,2 %). I Kanada och Australien är andelen ännu högre, 7,3 respektive 9,9 procent.


Källa: Europaportalen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA