Annons:

Polisen uppmanas prioritera medarbetarskapet

POLISEN2016-09-30

Stärka medarbetarnas delaktighet, prioritera lokalpolisen, och utveckla utredningsverksamheten. Det är de uppgifter Polisen måste fokusera på nu, enligt en rapport från Statskontoret.

Statskontoret utvärderar löpande Polisens omorganisation som sjösattes i januari 2015. I dag publicerades den första delrapporten.

I den konstaterar Statskontoret att Polisens omorganisation till en enda myndighet är den största myndighetsreform som skett på många år. Dessutom har fjolårets flyktingsituation gjort att arbetsbördan ökat vilket påverkat genomförandet av omorganisationen, till exempel har nya chefstillsättningar fördröjts.

Hittills har omorganisationen stärkt polisarbetet på nationell nivå, enligt rapporten. Resurserna kan användas mer flexibelt och det finns en större samordning med ett nationellt mandat att styra verksamheten.

Däremot behöver Polisen nu jobba med att ”stärka medarbetarskapet i organisationen”, skriver Statskontoret. Det har varit svårt innan alla chefer varit på plats, men nu är det dags att jobba med medarbetarna för att svetsa samman verksamheten genom bättre ”kommunikation och förankring”.

Dessutom behöver det lokala polisarbetet prioriteras, både genom att ge tillräckliga resurser och beslutsmandat. Polisen måste också hitta metoder för att följa upp sitt eget arbete bättre.

Ett annat område som måste stärkas är brottsutredningsverksamheten, att utreda och lagföra brott. Det är ett långsiktigt arbete, menar Statskontoret, och det ska ske både genom att öka resurser och kompetens och genom att utveckla nya arbetsmetoder.

Över lag måste Polisen höja ambitionerna både när det gäller kärnverksamhet och stödverksamhet, konstaterar Statskontoret. I det arbetet ska kärnverksamheten stå i centrum och visa vägen för hur man utvecklar stödfunktionerna. En väg till det är ökad samordning och hårdare prioritering.

Statskontorets slutrapport om Polisen ska vara klar om två år, 1 oktober 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA