»Vi behöver stötta de lokala polischeferna«

POLISEN2016-04-12

De lokala polischeferna behöver hjälp att klara sitt jobb, medger rikspolischefen Dan Eliasson efter kritiken i internrapporten om den nya polisorganisationen. Men han vill lösa problemen med omfördelning av resurser. Några nya pengar blir det inte.

Publikt kunde i förra numret avslöja en intern rapport som slår larm om att cheferna i landets 90 lokalpolisområden har svårt att klara jobbet. Ett pilotprojekt visar på stort behov av administrativt stöd, vilket de inte fått i den nya polisorganisationen.

Rikspolischefen Dan Eliasson ger rapportförfattarna rätt:

– Det är uppenbart att vi behöver stötta de lokala polischeferna. Men hur stödet ska utformas beror på områdets storlek och lokala förhållanden.

Rapporten pekar på behov av handläggare, koordinatorer och planerare, men också ställföreträdare som kan avlasta polischefen.

– Att utse en biträdande chef är en klassisk polislösning, säger Dan Eliasson. Men jag är övertygad om att vi i remissrundan får se en ny modell, byggd på att öka delegationsmöjligheterna så att gruppchefer får ta ett särskilt ansvar.

I pilotprojekten utgör den administrativa förstärkningen i genomsnitt två årsarbetskrafter per lokalpolisområde – i större områden genom ett kansli, i mindre genom samarbete över områdesgränserna. De polischefer som testat arbetssättet är mycket positiva.

– Ja, det verkar finnas en konsensus i den frågan ute i organisationen, säger rikspolischefen. Därför remitteras den vidare och jag räknar med att ta slutgiltig ställning före utgången av juni.

Men några nya pengar till administrativt stöd finns inte:

– Vi ska anställa 700 personer extra till följd av migrationen och terrorhotet, merparten civilanställda. Det kommer inte att tillåtas något utöver den satsningen. I så fall får vi ta av de 700 tjänsterna. Däremot finns nog en del stöd att omfördela lokalt. Men på en del ställen kan vi behöva rekrytera.

Rapporten pekar också på att lokalpolischeferna anser sig ha ett för litet mandat i relation till sina uppgifter. På den punkten håller dock Dan Eliasson inte med:

– De har ett stort och brett mandat i den operativa rollen. Men det är möjligt att de lastats på så mycket instruktioner uppifrån att autonomin gröpts ur och de känner sig bakbundna i den administrativa rollen.

Han anser inte att rapporten underkänner den nya polisorganisationen:

– När man ritar en organisation på papper sker det med gott uppsåt. När den sedan prövas i praktiken skaver det och då får man justera. Nej, grunderna i organisationen är superstabila, det är ett gott betyg åt genomförandekommittén.

Fackförbunden har ännu inte fått se rapporten, men STs ordförande inom Polisen, Karin Svenning, känner till problemet:

– Utifrån våra erfarenheter kan vi skriva under på att det behövs ett ökat administrativt stöd. Vi får signaler från hela landet om chefer som drunknar i pappersarbete och inte hinner vara ledare.

»Det är uppenbart att vi behöver stötta de lokala polischeferna«, säger rikspolischefen Dan Eliasson.
Bild: Försäkringskassan
»Det är uppenbart att vi behöver stötta de lokala polischeferna«, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Inlagt av Anders Persson (ej verifierad) ons, 04/13/2016 - 21:16
Hur länge tänker politikerna ge denna man fortsatt förtroende? Han har raserat två myndigheter tidigare med sin mission att införa lean , tillsätta kamrater med höga positioner, slå sönder fungerande fackliga samverkans modeller, skapa en urusel arbetsmiljö , för att nämna något..

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA