Polisen självkritisk i intern rapport
Polisen har inte kommit närmare medborgarna, poliser i lokalpolisområdena söker sig bort och det har inte skett någon väsentlig förbättring av resultaten från brottsutredningarna. Det skriver Polisen i en intern rapport från rikspolischef Dan Eliassons kansli.
Den interna rapporten som Publikt tagit del av redovisar en ”lägesbild” och bygger på intervjuer med 28 chefer på olika nivåer och med medarbetare utan chefsposition. Syftet är att visa hur omorganisationen har lyckats.
Rapporten redovisar problem på alla nivåer, även i den högsta ledningen.
I den nationella operativa ledningsgruppen, NOA, saknas det i många fall konsekvensanalyser och tillräcklig beredning.
NOA och den nationella strategiska ledningsgruppen – som leds av rikspolischefen Dan Eliasson – är regelbundet inne i varandras områden vilket innebär ”risk för dubbelkommando och en viss onödig förvirring”.
Om NOA sägs också att det saknas nödvändig kompetens för att ta fram styrdokument som håller en tillfredsställande kvalitet.
I intervjuerna framkommer att medias uppmärksamhet kring ett specifikt brottsområde lett till ”plötsligt tillkomna och tillfälliga prioriteringar” som inneburit att ordinarie verksamhet prioriterats ned vilket haft negativa effekter.
Ett av de bärande argumenten för Polisens omorganisation var att polisen skulle komma närmare människorna i samhället och att mer verksamhet skulle bedrivas ute i lokalpolisområdena.
Så har det inte blivit, enligt den interna rapporten.
Flertalet av de intervjuade lokalpolisområdescheferna säger i stället att den operativa förmågan minskat. Det beror på att poliser och civilanställda i lokalpolisområdena söker sig bort till tjänster på högre nivåer där lönerna är bättre.
Mycket uppmärksamhet har riktats mot de så kallade medborgarlöftena – att polisens ska lyssna på medborgarnas önskemål och åtgärda de problem som beskrivs.
Inte heller det har lyckats så väl.
Enligt rapporten så medger arbetsbelastningen ute i lokalpolisområdena inte mycket tid till annat än utryckningar – dvs. händelsestyrt arbete.
”Det uppfattas som en risk att det skapas förväntningar hos medborgare och politiker – förväntningar som riskerar att inte infrias”, konstaterar rapportförfattaren.
Polisens brottsuppklaringar har sjunkit år efter år. Enligt rapporten kan den nya organisationen i och för sig ge förutsättningar för bättre utredningsresultat, men de intervjuade personerna uppfattar att förväntningarna på polisen är orealistiska och att ”väsentligt förbättrade utredningsresultat är mycket svårt att uppnå”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.