Polisen anklagas för mörkläggning

RÄTTSVÄSENDET2016-02-15

Polisen mörklägger medvetet allvarliga brott, skriver Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten i ett reportage. Enligt tidningen är det en riksomfattande trend.

”De senaste åren har polismyndigheter i flera delar av landet börjat påverka kriminaljournalistiken. Allvarliga brott mörkläggs och poliskommunikatörer ljuger journalister rakt i ansiktet. Journalistens granskning visar att mörkläggningen är omfattande och kommer uppifrån i organisationen”, skriver tidningen.

Verkligheten för kriminaljournalister i många delar av landet är att poliser vägrar lämna ut offentliga uppgifter. Somliga beter sig aggressivt mot journalister och försvårar för medierna att rapportera, skriver tidningen. Journalisten uppger att redaktionen har varit i kontakt med ett stort antal kriminaljournalister och fotografer som bekräftar den bilden. Enligt tidningen är det inte heller ovanligt att Polisen ljuger journalister rakt upp i ansiktet och mörkar allvarliga brott.

Polisforskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet hävdar att mörkläggningar inom polisen inte är något nytt:

”Bilbränder, kravaller och upplopp är händelser som påverkar den upplevda tryggheten hos allmänheten negativt. Därför förekommer det att man inte berättar om sådana händelser förrän de är över, eller i ett mycket sent skede. Ibland inte alls”, säger Stefan Holgersson till Journalisten.

Rikspolischef Dan Eliasson blir upprörd över anklagelserna om mörkläggning som forskare och journalister riktar mot Polisen:

”Jag blir näst intill vansinnig om någon i vår myndighet begår fel i den här frågan. Vårt uppdrag är att ge saklig och relevant information. Vi ska vara så öppna vi kan vara med hänsyn till sekretess, regler och annat. Vi ska inte kommunicera i syfte att någon ska tycka bättre om oss eller inte, utan för att ge en så pass rättvis bild av verksamheten som möjligt. Ju mer förtroende vi har från det svenska folket, desto mer vill de prata med polisen”, säger han till Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA