Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Tryckfrihet. Du kan även följa vad ST Press skriver om Tryckfrihet genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Kriminalvården nekar en enskild person att på plats ta del av en offentlig allmän handling med hänvisning till att den som begärt ut handlingen nyligen besökt Milano. Personen erbjuds att få en kopia per post.
Under en intervju frågade en bibliotekschef upprepade gånger efter journalistens källor. Efter anmälan väckte JK åtal mot tjänstepersonen, som nu dömts till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.
Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen tvingas Riksbanken att lämna ut uppgifter från en person som begärt meddelarskydd. Domstolen slår fast att Riksbankens webbtidskrift Penning- och valutapolitik inte är en tryckt periodisk skrift och därför gäller inte meddelarskyddet.
Att lagstifta om att den grundlagsskyddade yttrandefriheten väger tyngre än integritetsskyddet i EUs dataskyddsförordning kan strida mot EU-rätten. Det skriver Datainspektionen i ett kritiskt remissvar till dataskyddsutredningen.
Regeringen föreslår förändringar i tryckfrihetsförordningen och brottsbalken för att ge ett starkare skydd mot bland annat oönskade bildpubliceringar på webben och i sociala medier.
Regeringen vill ändra i grundlagarna så att det blir möjligt att förbjuda vissa databaser som sammanställer integritetskänsliga personuppgifter. När Mediegrundlagskommittén föreslog en sådan ordning var flera remissinstanser kritiska. De ansåg att ingreppet riskerar att gå ut över tryckfrihet och yttrandefrihet.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slutligt avgjort att en myndighets e-postlogg är en allmän handling. Målet gällde ett tips som tidningen Hav & Vatten fått via Havs- och vattenmyndighetens e-postserver.
Hovrätten tar upp domen mot en chefstjänsteman vid Göteborgs universitet, som i höstas dömdes för brott mot efterforskningsförbudet. Det var tjänstemannen som överklagade domen.
Både Sjöfartsverket och näringsdepartementet får allvarlig kritik av JO för att de underlåtit att diarieföra allmänna handlingar och använt privata e-postadresser för att undvika diarieföring.
Justitieminister Morgan Johansson är stolt över den svenska öppenheten och beredd att värna den inom EU. Han ser bara ett hot: »Att beslutsfattare och politiker inte orkar stå upp för den. Vi ser ju hur det offentliga samtalet snävas in på flera håll i Europa«.