Pensionsåldern kan bli 66 år

ARBETSLIV2013-04-09

Pensionsåldern bör höjas till 66 år 2019 och sedan följa medellivslängden, föreslår Pensionsåldersutredningen. Britta Lejon, STs förbundsordförande, förstår tanken i teorin men menar att det är för rättsosäkert. 

Medellivslängden ökar och även antalet äldre i förhållande till antalet förvärvsarbetande. Det är bakgrunden till Pensionsåldersutredningens uppdrag att analysera de pensionsrelaterade åldersgränserna.

För att råda bot på problemen med att allt färre ska försörja allt fler föreslår regeringens särskilde utredare, Ingemar Hansson, att det införs en riktålder för när man ska gå i pension och att den ska följa medellivslängdens utveckling. Enligt utredningen ska riktåldern beräknas varje år för att börja gälla fyra år senare.

Utredningen föreslår att 65-årsgränsen för garantipension, sjukersättning och flera andra förmåner, höjs till 66 år 2015 men börjar gälla från och med 2019, allt enligt nuvarande prognoser för medellivslängden. 

− Alla vill att vi klarar av att finansiera välfärden, men det kan inte ske på ett sätt som är rättsosäkert och som gör att människor inte kan planera sin pension, säger Britta Lejon, STs förbundsordförande.



Hon förstår utredningens resonemang i teorin, men anser att dagens arbetsliv inte erbjuder de förutsättningar som krävs.



− Arbetsmiljön i dag gör ju att många inte ens klarar att arbeta till 65. Delpensionsmöjligheterna för våra medlemmar har minskat. Och arbetsmarknaden i stort är åldersdiskriminerande. Det är nästan omöjligt för någon som är 5o år att byta arbetsgivare.



En stor förändring föreslås också när det gäller tjänstepensioner. Där menar utredaren att 55-årsgränsen för att börja ta ut tjänstepension och privat pension bör höjas till 62 år från och med 2017.



Britta Lejon säger att ST uppmärksammat att såväl lagstiftaren som arbetsgivare och pensionsförvaltare vill försämra villkoren.



− Pensioner blir allt viktigare för oss att bevaka, och det kommer vi göra, säger hon.

Fler förslag från utredningen

•   Rätten att kvarstå i anställning enligt las höjs till 69 år från och med 2016.

•   61-årsgränsen för tidigaste uttag av ålderspension höjs till 62 år från och med 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA