Ovisshet bland medarbetarna när generaldirektören går vidare
Att Arbetsförmedlingens generaldirektör snart kommer att lämna sin post är en av flera förändringar som just nu skapar osäkerhet och oro bland medarbetarna, menar STs avdelningsordförande Åsa Johansson. ”Myndighetens framtid blir än mer oviss”, säger hon.
Efter sex år på Arbetsförmedlingen meddelade Maria Mindhammar på onsdagen att hon lämnar myndigheten sedan hon utsetts till ny generaldirektör för Migrationsverket.
På den pressträff där beslutet offentliggjordes blickade Maria Mindhammar tillbaka på den tid som hon lett Arbetsförmedlingen, först som överdirektör och sedan som generaldirektör.
– Vi gick in i ett oerhört tufft läge för några år sedan och där är vi inte i dag. Vi har klarat omställningen med 3 000 färre medarbetare. Vi har klarat reformeringen och vi har klarat pandemin, sade Maria Mindhammar på presskonferensen.
Även om det fortsatt finns förbättringsområden kan Arbetsförmedlingen inte längre stämplas som en krisdrabbad myndighet, så som den beskrevs då hon tillträdde, anser Maria Mindhammar.
Åsa Johansson, STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, håller delvis med om att myndigheten i dag befinner sig på stadigare mark. Även om Arbetsförmedlingen nyligen har beslutat att 150 beslutshandläggare sägs upp och att omkring 200 provanställningar och konsultuppdrag avslutas är situationen inte jämförbar med det stålbad som myndigheten tidigare har genomgått, menar Åsa Johansson. Men det oroar henne att förvaltningsanslaget förväntas minska nästa år och att det görs besparingar samtidigt som arbetsmarknaden riskerar att försvagas.
– Trots att medarbetarna har gjort fantastiska insatser under neddragningarna och pandemin är det en rejäl bit kvar innan vi är i hamn. Arbetsförmedlingen förväntas leverera och prestera lika mycket, om inte mer, som när vi var betydligt fler som jobbade mot gentemot kund. Krav och resurser är inte i balans och det påverkar arbetsbelastningen, säger Åsa Johansson.
Att Arbetsförmedlingen i det här läget tackar av sin nuvarande generaldirektör och får en ny styrelseordförande – nationalekonomen Urban Hansson Brusewitz – och två nya styrelseledamöter, kan förstärka en känsla av osäkerhet bland personalen, menar Åsa Johansson.
– Att det blir ytterligare förändringar i redan oroliga tider påverkar medarbetarna. Det kan späda på en osäkerhet om myndighetens framtid och vägval. Att vi får fler och fler osäkerhetsfaktorer kan göra att medarbetare hellre söker sig till arbetsplatser med en större förutsägbarhet, säger hon.
Arbetsförmedlingens nuvarande överdirektör Lars Lööw har utsetts till vikarierande generaldirektör för myndigheten fram till dess att Maria Mindhammars efterträdare har utsetts. Tjänsten ska utlysas inom kort, enligt regeringen.
Utöver att prioritera de anställdas arbetssituation hoppas Åsa Johansson att ett nytt ledarskap kommer att fokusera på ett tätare samarbete med kommunerna och på de arbetssökandes behov av stöd.
– Jag hoppas att man inte bara ser Arbetsförmedlingen som ett företag, utan att man ser att vår verksamhet är en del av samhällskontraktet – att stat och myndigheter är till för att stötta och rusta dem som behöver det. Det är viktigt, inte bara för arbetssökande, utan även för arbetsgivarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.