Maria Mindhammar blir ny generaldirektör på Migrationsverket
Maria Mindhammar lämnar sin post som generaldirektör på Arbetsförmedlingen för att leda Migrationsverket. Det meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard, M, vid en pressträff under onsdagen.
I februari i år meddelade regeringen att Mikael Ribbenviks förordnande som generaldirektör för Migrationsverket inte skulle förlängas. Han lämnade posten den sista maj efter att ha arbetat på myndigheten i mer än 20 år.
På onsdagen presenterades myndighetens nya generaldirektör Maria Mindhammar. Hon kommer att tillträda tjänsten den 18 september och därmed lämna Arbetsförmedlingen.
Maria Mindhammar är rätt person att leda Migrationsverkets viktiga arbete framöver, sade Maria Malmer Stenergard vid presskonferensen.
Migrationsministern lyfte fram Maria Mindhammars mångåriga erfarenhet från flera olika statliga myndigheter. Utöver att leda Arbetsförmedlingen har hon tidigare bland annat varit regionskattechef i Skatteverket, kronodirektör i Kronofogdemyndigheten och regionchef vid Skolverket.
– Hon har i sina tidigare uppdrag visat prov på mycket god förmåga att leda förändringsarbete och att utveckla verksamheter på ett strategiskt, effektivt och rättssäkert sätt, sade Maria Malmer Stenergard vid pressträffen.
Maria Mindhammar framhöll att hon hoppas kunna bidra med sin erfarenhet och tillföra nya tankar i en tid då Migrationsverkets verksamhet förändras. Hon betonade också vikten av att ge medarbetare och chefer goda förutsättningar samt att säkra myndighetens kompetensförsörjning.
– Alla myndigheters utmaning, även den här myndighetens, är att behålla och rekrytera bra personal och kvalificerad personal, sade Maria Mindhammar.
Att Maria Mindhammar valde att ta upp den frågan vid pressträffen välkomnas av Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST inom Migrationsverket.
– Jag hoppas att hon ser vikten av att arbeta med behållarperspektivet, för det har man inte lyckats med. Vi har haft en personalflykt samtidigt som vi arbetar under ett högt förändringstryck, säger hon.
För att bromsa personalomsättningen på Migrationsverket krävs högre löner och en bättre arbetsmiljö, menar Sanna Norblad.
– Pressen på våra medarbetare är för hög, och vi behöver komma i fatt med lönerna där vi halkar efter resten av staten. Vi hoppas att myndigheten får den utökade budget som man önskat, så att vår nya generaldirektör får de förutsättningar som krävs för att komma till rätta med detta.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.