Övertid stjäl lediga dagar
Längre arbetstider, övertid och ovisshet om framtida arbetsvillkor gör vardagen tung för Luftfartsverkets flygledare. »Det känns som om man jagar den operativa personalen«, säger Göran André på Arlanda.
Luftfartsverket sade i juni upp alla lokala avtal, och sedan 1 oktober gäller enbart det centrala ramavtalet. Det innebär bland annat upp till 40 timmars arbetsvecka för personal med treskift, mot tidigare högst 36 timmar. Dessutom beordras mer övertid, eftersom branschavtalets regler är mer oflexibla och medför ett större personalbehov.
– Nyligen arbetade jag nio dagar i sträck, och man vet aldrig om man får ut sina lediga dagar. Vi riskerar vår hälsa, säger Karin Qvist, flygledare på Arlanda.
Osäkerhet om framtiden
Det finns redan personer som är deltidssjukskrivna för att de inte orkar med, berättar hon. Och enligt STs sektionsordförande Tomas Wärnsberg finns också anställda som känt sig tvungna att gå ned till deltid för att klara sin vardag.
Kollegan Göran André tillägger att det inte bara är den extra arbetstiden som gör att de anställda känner sig trötta och slitna, utan även osäkerheten om framtiden och vad arbetsgivaren vill.
– Vi befinner oss i ett slags limbo.
Karin Qvist framhåller att det just nu bara finns förlorare.
– Om Luftfartsverket hade vunnit något på de nya arbetstidsreglerna hade det ändå varit begripligt. Men våra chefer har räknat ut att detta kostar 70 timmar i veckan jämfört med det gamla systemet.
Anledningen är att man med det nya schemat har svårare att täcka upp för alla dygnets timmar, och ibland måste ha för mycket personal.
Tomas Wärnsberg, som deltar i förhandlingarna med Luftfartsverket, frågar sig om arbetsgivaren använder arbetsmiljön som ett vapen i förhandlingarna.
– Men om man gör det för att sätta press på facket är det ett misslyckande. Det har bara skapat en misstro mot arbetsgivaren och slagit mot den egna verksamheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.