Oro för jobben bland civila hos polisen

POLISEN2008-12-16

I spåren av Polisens ekonomiska kris väntar många civilanställda med tidsbegränsade anställningar på besked om de får fortsätta.

Just nu diskuterar Länspolismyndigheten i Stockholm framtiden för 80 civilanställda. Nyligen fick elva av dem förlängd anställning i ett halvår.

– Vi tycker det är för bedrövligt. Det är flera som ännu inte fått något formellt besked om de ska få stanna eller inte, säger Karin Svenning, ST-ordförande i Stockholms län.

Hon har svårt att se hur myndigheten kan minska på den civilanställda personalen ytterligare, eftersom länet redan har lägst andel civilanställda i landet.

– Det här kommer bara leda till att de nya polisaspiranterna kommer att få sitta i receptionen i stället för att vara ute på gatorna, säger Karin Svenning.

Sigbrit Wolgast som arbetar med personalfrågor på Stockholmspolisen säger att läget är besvärligt, men att arbetsgivaren gör allt för att minska skadeverkningarna. 

I Kalmar är det ett liknande läge. Hittills har fem civilanställda med tidsbegränsad anställning varslats om uppsägning.

– De tittar endast efter pengar att spara och inte på vilka följder det får för verksamheten, säger Bo Gustavsson, ordförande för ST inom polisväsendet i Kalmar.

Bakgrunden är att Polisen beräknas gå med 780 miljoner i underskott 2009. De flesta län har därför infört anställnings-, övertids- och inköpsstopp. Andra åtgärder är att inte återbesätta tjänster när civilanställda går i pension och uppsägningar av visstidsanställda. I flera län drar man in på fruktkorgar, julklappar och friskvård.

Som en följd av den ekonomiska krisen delar Rikspolisstyrelsen bara ut anslag till Länspolismyndigheterna för ett halvår i taget under 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA