Resurserna räcker inte för delgivningen
Förra året hanterade delgivningsmännen i Stockholms län 34 770 ärenden. Det är 10 000 fler än personalstyrkan är anpassad för. Personalen knäar, men inga pengar finns till extra tjänster.
– Folk mår väldigt dåligt. Vi vet ju inte hur det här kommer att fortsätta. Det finns de som inte orkar komma till jobbet och andra söker sig härifrån, säger STs arbetsplatsombud Salah Boudiaf.
De 24 delgivningsmännen i länet är civilanställda inom Polisen. De söker upp och delger beslut till personer som inte gått att nå på annat sätt. Uppdragsgivarna är framför allt domstolar och Kronofogden. Antalet ärenden har ökat kraftigt på ett par år, men fler tjänster har det inte blivit.
– Det finns inte tid att söka en person tio gånger, även om det skulle behövas. Till slut måste ärendet gå tillbaka utan delgivning, säger Salah Boudiaf.
Rättegångar måste ställas in
Alf Andersson, lagman på Södertörns tingsrätt, ser allvarligt på situationen.
– Delgivningsproblemen är uppenbara. Får vi meddelande från delgivningsmännen att de inte nått personen så är det inget att göra, vi måste ställa in rättegången. Det kostar oss stora pengar, säger han.
Hoppas kunna höja avgiften
Vid Länskriminalen i Stockholm är man väl medveten om problemet. Erik Sundin, enhetschef för samordningsenheten, säger att det pågår arbete för att hitta lösningar. Dels vill man att andra myndighetsanställda ska kunna göra delgivningar, dels förs en diskussion om att höja uppdragsgivarnas avgifter.
– Om vi hade haft ett annat ekonomiskt läge skulle vi ha kunnat anställa och allt hade varit frid och fröjd. Nu måste vi hitta andra vägar, säger Erik Sundin.
Delgivningsmännen vittnar också om andra arbetsmiljöproblem, som de trånga lokalerna i Sollentuna där sju personer samsas i ett rum och datorsystem som ständigt krånglar.
Karin Svenning, STs sektionsordförande vid Polisen i Stockholms län, ser att liknande problem finns även inom andra delar av länet till följd av sparkraven.
– Det är väldigt restriktivt när det gäller att anställa. Vi håller precis nu på att titta över arbetsmiljöproblemen, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.