Ohållbar situation på Kalmar tingsrätt

DOMSTOLAR2005-05-10

Arbetssituationen på tingsrätten i Kalmar har blivit ohållbar, sedan tre domstolar blev en vid årsskiftet. ST har skrivit till Domstolsverkets generaldirektör och krävt att åtgärder vidtas.

Tingsrätterna i Oskarshamn och Västervik slogs samman med Kalmar tingsrätt den 1 januari i år. Västervik och Oskarshamn är fortfarande tingsställen som delvis är bemannade och dit man åker när det är domstolsförhandling.

Men arbetssituationen och arbetsmiljön vid Kalmar tingsrätt har försämrats kraftigt och personalens arbetsbörda och stress är stor.

Problemen gäller främst ledarskap och organisation enligt Anette Jellve, avdelningsordförande för ST inom Domstolsväsendet.

– Normalt är Domstolsverkets utvecklingsgrupp inkopplad vid domstolssammanslagningar men det har inte skett när det gäller Kalmar, säger hon. Personalen har inte heller varit med i själva arbetet med sammanslagningen.

I ett brev till generaldirektör Thomas Rolén kräver ST-avdelningen att utvecklingsgruppen besöker Kalmar tingsrätt och ser över dess organisation. ST kräver också att all personal vid tingsrätten ska vara placerad i Kalmar och att Domstolsverkets personalenhet ska ha personliga samtal med samtliga anställda.

Nyligen har Statistiska centralbyrån gjort en undersökning om Nöjd-Personal-Index (NPI) för hela Domstolsverket. Undersökningen ger samma bild av förhållandena på Kalmar tingsrätt. För Domstolsverket som helhet visar NPI att stress, ledarskap och personalens kompetensutveckling är frågor som verket måste arbeta vidare med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA