Tidsplanen för att lägga ned de 132 lokalkontoren får stora konsekvenser för arbetssökande, anställda och företagen på orterna, menar STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
Bild: Casper Hedberg
Tidsplanen för att lägga ned de 132 lokalkontoren får stora konsekvenser för arbetssökande, anställda och företagen på orterna, menar STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Oenighet vid central förhandling om lokalkontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-09-27

STs centrala förhandling med Arbetsförmedlingen om tidsplanen för nedläggningen av 132 lokalkontor slutade i oenighet. ”Arbetsgivaren kommer gå till beslut om att köra på med nedläggningarna”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.

Efter att tidsplanen för nedläggningen av kontor varit uppe i samverkan mellan fack och arbetsgivare i förra veckan begärde ST central förhandling. ST har fortfarande inställningen att det är fel att lägga ned de 132 lokalkontoren runt om i landet. Men eftersom nedläggningen redan är beslutad handlade dagens förhandling i stället om tidsplanen, enligt STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

– Tidsplanen är väldigt snäv. Man behöver förlänga den under nästa år, eller i varje fall ta det successivt. Den får stora konsekvenser för arbetssökande och våra anställda, men också för företagen på de här orterna. Jag är tveksam till om arbetsgivaren har tagit de kontakterna som behövs där, säger han till Publikt.

Han hade inga större förhoppningar om att ledningen skulle lyssna och ändra på tidsplanen inför dagens förhandling. Under fredagseftermiddagen avslutades den.

– Vi är fortfarande oeniga eftersom vi inte tycker att det här är rätt väg att gå. Det är beklagligt att vi själva sätter oss i en sådan här sits, säger Fredrik Andersson.

Enligt Fredrik Andersson vidhåller arbetsgivaren att tidsplanen är hållbar, och nu återstår bara för Arbetsförmedlingen att besluta om att gå vidare med nedläggningarna, säger han.

Vilket som är nästa steg för fackets del är oklart.

– Vi har drivit det här så långt vi kan förhandlingsmässigt nu och det är svårt att gå vidare. Man kan dra det till en tvist men det vill jag inte uttala mig om i nuläget, säger Fredrik Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA