34 lokalkontor stängs inom en månad
Arbetsförmedlingen har redan stängt 24 av de 132 lokalkontor som finns på nedläggningslistan. Om en månad bommas ytterligare 34 igen. ”Jag tycker inte att man har undersökt konsekvenserna av det här tillräckligt”, säger Andreas Sönnersten, STs arbetsplatsombud på kontoret i Laholm, som snart ska stänga.
Det är dagen efter beskedet. När Arbetsförmedlingen stänger sitt kontor i Laholm 31 oktober får ett tiotal anställda i stället börja jobba i Halmstad, enligt STs arbetsplatsombud Andreas Sönnersten.
Det är sorgligt eftersom många i personalen har jobbat i Laholm länge, säger han till Publikt. Samtidigt påpekar Andreas Sönnersten att nedläggningen av det fysiska kontoret inte betyder att myndigheten försvinner helt från bygden.
– Naturligtvis påverkas den lokala närvaron. Exakt hur vet vi inte än men det är ju sannolikt att de utsatta grupperna påverkas mest.
Hur arbetet ska organiseras i Halmstad har de anställda inte fått reda på, men Andreas Sönnersten ser framför sig hur han kommer att behöva resa en halvtimme in till Halmstad, hämta upp en bil och i vissa fall resa tillbaka till Laholm för kundbesök.
Han jobbar med arbetssökande som letar efter anpassade anställningar och på en arbetsdag gör han mellan fyra och fem kundbesök.
– Nu får vi ju inte heller någonstans att sitta och jobba mellan de besöken, eftersom det inte kommer att finns något kontor i Laholm längre, säger Andreas Sönnersten.
När han i dag åker från Laholm för att göra kundbesök i Halmstad kan han sitta på kontoret där för att utnyttja tiden emellan. Nu blir alternativet att sitta i bilen, vilket inte är hållbart, menar han.
ST har kritiserat stängningen av lokalkontor sedan generaldirektör Mikael Sjöberg meddelade beslutet i våras. I fredags slutade fackets och arbetsgivarens centrala förhandling om tidsplanen i oenighet.
Facket menar att planen är för snäv, vilket arbetsgivaren inte håller med om.
– Man behöver förlänga den under nästa år, eller i varje fall ta det successivt. Den får stora konsekvenser för arbetssökande och våra anställda, men också för företagen på de här orterna, sade ST avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt i samband med att förhandlingen avslutades.
Andreas Sönnersten på Arbetsförmedlingen i Laholm är inne på samma linje.
– Man kunde ha plockat bort ett par lokalkontor först för att se hur det påverkar. Min upplevelse är också att de arbetsgivare som jag träffar inte heller ser det här som speciellt positivt. Snarare uttrycker de att det blir längre vägar för att nå Arbetsförmedlingen, säger han.
För de arbetssökandes del är det dock inte enbart negativt att lägga ned 132 lokalkontor, tror Andreas Sönnersten. Den planerade omställningen till att man i framtiden i större utsträckning ska sköta kontakterna med Arbetsförmedlingen via digitala kanaler är snarare något som underlättar för många, menar han.
– För den som kan sköta sig digitalt är den här omställningsresan jättebra, och de flesta kunderna vill ju ha det så. Men även om Halmstad inte är långt borta för många, är det ganska långt för en del andra, säger han.
För Andreas Sönnersten, som jobbar med arbetssökande som har någon form av funktionsnedsättning, är det inte alltid som det fungerar att utföra jobbet på digital väg. Att som arbetsförmedlare identifiera individers behov av stöd kan vara svårt utan det personliga mötet, menar han.
– Många unga som står långt utanför arbetsmarknaden och som kanske inte har haft kontakt med oss förut kan också få problem att hitta rätt, säger Andreas Sönnersten.
Då stänger Arbetsförmedlingen 132 av sina kontor
Redan avvecklade:
- Hede
- Piteå
- Robertsfors
- Skara
- Storfors
- Upplands Väsby
- Dals-Ed
- Etablering Göteborg
- Farsta
- Frölunda
- Gimo
- Malmö Storgatan
- Mellerud
- Munkedal
- Märsta
- Sotenäs
- Spånga
- Tanum
- Tyresö
- Arboga
- Grums
- Hallstahammar
- Hedemora
- Sälen
Därefter följer nedläggningar på följande datum
31 oktober 2019:
- Laholm
- Lerum
- Vårgårda
1 november 2019:
- Ale
- Aneby
- Bergsjö
- Bjurholm
- Borgholm
- Bräcke
- Edsbyn
- Eksjö
- Färjestaden
- Hofors
- Hylte
- Härryda
- Kil
- Kinda
- Krokom
- Malå
- Mark
- Mullsjö
- Mönsterås
- Nordmaling
- Ockelbo
- Sorsele
- Svenljunga
- Svenstavik
- Sävsjö
- Tranemo
- Tärnaby
- Ulricehamn
- Vaggeryd
- Årjäng
- Åtvidaberg
30 november 2019:
- Kungsbacka
1 december 2019:
- Arlöv
- Boden
- Dorotea
- Hammarstrand
- Munkfors
- Norsjö
- Sysslebäck
- Timrå
- Vindeln
- Vännäs
- Ånge
- Åsele
- Övertorneå
13 december 2019:
- Angered
31 december 2019:
- Falkenberg
- Falun
- Flen
- Forshaga
- Idre
- Leksand
- Orsa
- Stenungsund
- Stockholm City
- Strängnäs
- Särna
- Söderhamn
- Täby
- Valdemarsvik
- Vansbro
1 januari 2020:
- Askersund
- Emmaboda
- Enköping
- Falköping
- Kopparberg
- Kumla
- Mariestad
- Nora
- Nybro
- Vänersborg
10 januari 2020:
- Fagersta
- Kristinehamn
15 januari 2020:
- Sunne
31 januari 2020:
- Markaryd
- Olofström
- Sölvesborg
1 februari 2020:
- Finspång
29 februari 2020:
- Örkelljunga
31 mars 2020:
- Bjuv
- Broby
- Bromölla
- Båstad
- Hagfors
- Hässleholm
- Höganäs
- Ronneby
- Svedala
- Tomelilla
- Trelleborg
1 april 2020:
- Härnösand
31 maj 2020:
- Partille
- Tingsryd
31 augusti 2020:
- Uppvidinge
1 september 2020:
- Hallsberg
- Hällefors
- Karlskoga
- Laxå
1 oktober 2020:
- Klippan
- Åstorp
31 oktober 2020:
- Alvesta
- Lessebo
- Ängelholm
1 december 2020:
- Landskrona
- Lund
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.