STs avdelningsordförande Fredrik Andersson vill att den nya ledningen river upp beslutet om att lägga ned lokalkontor inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Casper Hedberg
STs avdelningsordförande Fredrik Andersson vill att den nya ledningen river upp beslutet om att lägga ned lokalkontor inom Arbetsförmedlingen.

ST: Riv upp beslutet om Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-08-22

Beslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.

När Arbetsförmedlingens ledning gick ut med att runt hälften av myndighetens lokalkontor ska läggas ned kom det kritik från både facket och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S.

Nu har ST lämnat in en skrivelse till regeringen med förslag om hur reformeringen av Arbetsförmedlingen bör gå till. Ett av dem är att riva upp nedläggningsplanerna.

– Det är ett förhastat beslut som inte har föregåtts av någon som helst utredning som visar varför det är bra att göra på det här sättet. Ingenting tyder på att lokala kontor presterar sämre, snarare finns det sådant som visar på att det är tvärtom, säger STs ordförande inom Arbetsförmedlingen Fredrik Andersson till Publikt.

Ett mindre kontor har personal som gör flera olika saker, har bättre kontroll på hur den lokala arbetsmarknaden ser ut och har tätare kontakter med det lokala arbetslivet, menar han.

I förslaget efterfrågar ST också tydliga krav på de externa aktörer som ska ta över matchningen av arbetssökande gentemot arbetsmarknaden i och med att Arbetsförmedlingen byter fokus.

Fredrik Andersson menar att förutsättningarna för att den verksamheten ska vara redo att rulla igång 2021, som regeringen har bestämt, är otillräckliga i nuläget.

– Jag kan inte se att det kommer att hinnas med. Man kommer helt enkelt inte att få klart systemen för hur man ska upphandla och kontrollera de här externa aktörerna. Jag tror personligen att man får skjuta på alltihopa, säger han.

Avdelningsordförandens förhoppning med det nu inlämnade förslaget är att regering och myndighetsledning ska lyssna på avdelningens medlemmar, det vill säga de som faktiskt jobbar inom Arbetsförmedlingen och sitter på kunskaper, betonar han.

– Problematiken drabbar i slutändan våra kunder, då det är de som kommer stå där utan hjälp 2021. I Stockholm, Göteborg och Malmö kommer det inte vara några problem att hitta externa företag som vill vara med. Men på många mindre orter kommer det att bli svårare, säger Fredrik Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA