Annons:

Kritiskt läge inför nytt trygghetsavtal

TRYGGHETSAVTALET2014-06-16

Från torsdag 19 juni kan statens anställda stå utan ett trygghetsavtal. Förhandlingarna om avtalet pågår in i det sista, men sent på måndag kväll står parterna fortfarande långt ifrån varandra.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

– Just nu kan jag inte säga någonting. Vi kommer säkert att förhandla ända till onsdag kväll, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar mellan två möten.

I samband med avtalsrörelsen för ett år sedan sade Arbetsgivarverket upp trygghetsavtalet, som ger statsanställda som blir av med jobbet rätt till ekonomiskt stöd och rådgivning. Sedan dess har arbetet för att komma överens om ett nytt avtal pågått – först i en beredningsgrupp och därefter i skarpa förhandlingar.

– Arbetsgivarverket och vi har stått väldigt långt från varandra. Först var det som en avgrund mellan oss, men sedan har den avgrunden ändå minskat något, säger Maria Olwæus, ombudsman på ST.

Parterna har varit oeniga om ett stort antal frågor, men den mest svårlösta handlar om vad som ska hända med dem som har tidsbegränsade anställningar. Enligt Maria Olwæus vill arbetsgivaren inte inkludera dem i avtalet över huvud taget.

– Det är den största och avgörande frågan. Vi vill inte gå med på en sådan differentiering av de olika grupperna, säger Maria Olwæus.

I förhandlingarna med Arbetsgivarverket förhandlar ST och andra förbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, tillsammans med Seko och Saco-S.

Kommer parterna inte överens kan två saker hända: antingen förlängs nuvarande avtal och man fortsätter att förhandla – vilket Arbetsgivarverket hittills har sagt nej till – eller så står de statsanställda utan något trygghetsavtal alls.

I det läget skulle de som redan är inne i trygghetssystemet inte påverkas, säger Åsa Erba-Stenhammar.

– Men den som sägs upp efter 18 juni skulle i princip inte omfattas av trygghetsavtalet.

På frågan om ST kan komma att ta till stridsåtgärder för att få till stånd ett avtal svarar Åsa Erba-Stenhammar:

– Vi anser att det här en oreglerad fråga som inte omfattas av fredsplikt.

Arbetsgivarverket har valt att inte ge några kommentarer till Publikt, men på myndighetens hemsida skriver förhandlingschefen Monica Dahlbom att samtalsklimatet är positivt och att hon tror och hoppas att det är möjligt att enas om ett nytt avtal i tid.

Trygghetsavtalet

o Trygghetsavtalet ger myndighetsanställda som blir av med jobbet ekonomiskt stöd och rådgivning. Även tidsbegränsat anställda omfattas.

o I dag har fler än hälften av dem som får hjälp av trygghetsavtalet tidsbegränsade anställningar.

o Avtalet administreras av Trygghetsstiftelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA