Nyanlända i arbetsmarknadsutbildning

INTEGRATION2013-03-07

Andelen av de nyanlända som får arbetsmarknadsutbildning inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag har fördubblats det senaste året, enligt en rapport till regeringen.

Sedan 1 december 2010 ansvarar Arbetsförmedlingen för introduktionen av nyanlända till Sverige. Tidigare låg ansvaret på kommunerna. Nu rapporterar Arbetsförmedlingen utvecklingen av arbetet med etableringsplaner och etableringslotsar till regeringen.

Andelen som får arbetsmarknadsutbildning har ökat kraftigt. Jämfört med april 2012 har andelen fördubblats, enligt återrapporten av etableringsuppdraget. Vid utgången av 2012 omfattades 16 812 personer av etableringsuppdaget. 95 procent av dem hade enligt rapporten en pågående etableringsplan. Inflödet av nyanlända ökade kraftigt under senare delen av 2012.

Nio av tio av de som har fått en etableringsplan har inom första halvåret fått en arbetsförberedande insats eller påbörjat ett arbetsmarknadspolitiskt program. Två av tre har gått på Svenska för invandrare, SFI, och var tredje har påbörjat samhällsorientering. Myndigheten efterlyser bättre och tidigare tillgång till både sfi och samhällsorientering.

Ju längre de nyanlända har deltagit i etableringsuppdraget dess större blir andelen i arbetsmarknadsutbildning, praktik och subventionerade/osubventionerade anställningar. Enligt rapporten har väntetiden för att få en individuell etableringsplan blivit kortare, medan väntan på sfi är oförändrad och väntan på samhällsorientering har ökat.

Fortfarande väntar många på att få hjälp med bosättning och Arbetsförmedlingen efterlyser fler anvisningsbara platser i kommunerna. Mottagningskapaciteten i kommunerna har inte ökat i samma utsträckning som behovet och måste öka ytterligare framöver, eftersom mottagandet av nyanlända förväntas att stiga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA