Annons:

Riksrevisionen granskar AF

ARBETSMARKNADEN2014-09-09

Riksrevisionen inleder på eget initiativ en granskning av Arbetsförmedlingens förmåga till regional anpassning av arbetsmarknadsutbildningen. Enligt Riksrevisionen finns det tecken på att effekten avtar.

Riksrevisionen har inlett en granskning om regional anpassning av Arbetsförmedlingens insatser, med utgångspunkt i en genomförd förstudie. Resultatet ska presenteras i en rapport under 2015.

Enligt sin instruktion ska Arbetsförmedlingen effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Verksamheten ska också anpassas till olika förutsättningar och behov i olika delar av landet samt till den enskildes förutsättningar. Arbetsförmedlingen ska också verka för ökad rörlighet på arbetsmarknaden. De som söker jobb ska vara beredda både att flytta och att byta bransch. Detta för att säkerställa att a-kassan fungerar som en omställningsförsäkring.

Enligt myndigheten finns det tecken på att effekten av insatsen arbetsmarknadsutbildning har försämrats. Tidigare har arbetssökande som gått sådana utbildningar oftare fått jobb än övriga arbetslösa. För 2007 var andelen 15 procent fler till sysselsättning bland dem som fått arbetsmarknadsutbildning jämfört med övriga inskrivna. Den effekten har därefter minskat för att vara helt försvunnen åren 2011 och 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA