Ny myndighet för krisberedskap

KRISBEREDSKAP2008-03-18

Regeringen föreslår i en proposition att en ny myndighet för samhällsskydd och beredskap ersätter Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för Psykologiskt försvar.

Av:  Rita Rusanen

Det var i maj förra året som en statlig utredning föreslog att Räddningsverket skulle slås samman med Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Nu läggs regeringens proposition fram om en ny myndighet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som föreslås starta den 1 januari 2009. Regeringen hoppas kunna ge förutsättningar för ett bättre arbete med skydd mot olyckor och krisberedskap.

– Den nya myndigheten får sammanhållande och stödjande uppgifter före, under och efter en kris, säger försvarsminister Sten Tolgfors i ett pressmeddelande.

Myndighetsledningen ska vara placerad i Stockholmsområdet, men hur resten av myndigheten ska fördelas geografiskt är ännu inte klart.

– Det finns fortfarande ovisshet framåt om vilka lokaliseringar som ska göras, säger STs avdelningsordförande Johny Lindell på Räddningsverket. Det är outtalat vad som händer med Kristinehamn, Sollefteå och Karlskoga.

Han är inte negativ till sammanslagningen som sådan, men anser att det är mycket fokusering på kris och krishantering i propositionen.

– Man skriver inte så mycket om vardagsolyckor. Det sker 88 000 olyckor i Sverige varje år som vi försöker förebygga och få ner i antal genom utbildning och övning.

Utredningen föreslog nedläggning av räddningsskolorna i Skövde och Rosersberg. ST protesterade. Regeringen föreslår nu att skolorna ska drivas vidare, men inte som statlig verksamhet utan i annan regi. Johny Lindell anser att det är ett tveeggat besked: utbildningen behövs, men inte inom den nya myndigheten.

– Vårt agerande har i alla fall satt sina spår, säger han.

På Räddningsverkets skola i Skövde har man engagerat sig för att få behålla utbildningen.

– Regeringen avser att tillsätta en kommitté som prövar möjligheten att låta en annan huvudman bedriva verksamheten. Det är ett bra beslut eftersom det innebär att Skövdeskolan inte läggs ner, säger chefen för Skövdeskolan Mona-Lena Beckman i ett pressmeddelande.

Generaldirektör Helena Lindberg på Krisberedskapsmyndigheten leder den organisationskommitté som ska påbörja arbetet med att dra i gång den nya myndigheten. I slutet av sommaren ska kommittén lämna förslag till verksamhetsplan, verksamhetsmål och budgetunderlag för 2009-2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA