Annons:

Mordhotad två gånger på tåget

AVTAL2012-02-14

Hot och våld blir en profilfråga när ST inom spårtrafiken förbereder yrkanden i avtalsrörelsen. Skyddsombudet Linda Pettersson, som själv blivit mordhotad två gånger, ser en försämrad trygghet för personalen ombord.

Linda Pettersson, ett av STs skyddsombud på Norrlandståg, fick rejäl polishjälp när en man utan giltig biljett påpekade att han »hade ett vapen i påsen«.

– I Uppsala kom tio poliser i två piketer. De hade öronsnäckor och osäkrade sina pistoler när de gick förbi mig. Det kändes som en Beckfilm. Först hade jag inte tagit hotet på allvar, men då fick jag puls, säger hon.

En annan gång ville en man inte berätta om han drack medhavd whisky eller hade köpt den ombord. När Linda Pettersson konfronterade honom kallade han henne för »en häxa som skulle brinna på bål« och »en jävla hora«, bland annat.

– Det var ju inte så att han slog mig, men det var 20 minuters hällregn av svordomar, om du förstår. Jag hade radion på så att föraren hela tiden kunde höra vad som sades. Min kollega kallade på polis.

Med arbetet ombord följer både ett ansvar för säkerheten och kundernas höga förväntningar.

– Folk kräver av mig att jag ingriper vid bråk. Det är jag som bär uniform och det är jag som ska ta konflikterna.

Linda Pettersson tycker att klimatet har hårdnat.

– Man kan säga nästan vad som helst till en tjänsteman i uniform, känns det som.

Att avhysa bråkiga resenärer har bara blivit svårare.

– Förr hade de druckit för mycket, nu handlar det allt oftare om narkotika. Det är betydligt svårare att få hjälp av polisen och vi reser i tämligen laglöst land.

Linda Pettersson märker att kollegerna oroar sig inför de ensamma skiften.

Vad behövs för att ni skulle känna er tryggare?

– Först och främst att vi aldrig är ensamma ombord på tåget, säger Linda Pettersson.

Nu förbereder ST inom spårtrafiken de avtalskrav som ska riktas till arbetsgivarna. Vid sidan av lön, arbetstider och bättre tillägg till föräldralediga är arbetsmiljön och särskilt tryggheten den verkligt brännande frågan.

– Att det inte ska förekomma ensamarbete är en huvudlinje bland våra yrkanden, säger STs förhandlingsombudsman Maria Olwæus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA