"Mjuka" problem kan få hårda regler
Arbetsmiljöverket föreslår föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö. Det nya regelverket ska tvinga arbetsgivare att förebygga ohälsosam stress. Föreskrifterna ska också skydda mot extra psykiskt påfrestande arbeten.
Underbemanning, dåliga chefer och svagt medbestämmande är vanliga problem i arbetslivet. Inte sällan blir följden stress, vantrivsel, mobbning eller sjukskrivning.
De psykosociala arbetsmiljöproblemen är allvarliga, men huvuddelen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter handlar om den fysiska arbetsmiljön, om allt från motorkedjesågar och avloppsbrunnar till optisk strålning och spikpistoler.
Endast en mindre andel regler gäller det ”mjuka” området organisation och relationer. Det har Arbetsmiljöverket länge försökt att ändra på. Under onsdagen gick ett nytt föreskriftsförslag ut på remiss till bland andra arbetsmarknadens parter.
De föreslagna föreskrifterna tar upp ohälsosam arbetsbelastning, kunskapskrav på chefer samt förläggning av arbetstider. Arbetsgivarna föreslås bli skyldiga att förebygga skador som följer av ”starkt psykiskt påfrestande arbete”. Bland annat kan det ske genom regelbundet stöd av handledare, dubbelbemanning, rutiner kring krävande kunder och klienter samt minskad arbetsmängd. Kriminalvårdare nämns som ett exempel på en yrkesgrupp vars arbete kan vara starkt psykiskt påfrestande.
Arbetsmiljörättsexperten Maria Steinberg vid Örebro universitet välkomnar Arbetsmiljöverkets förslag som hon tycker är genomarbetat. Men hon är osäker på om det kan bli verklighet.
– Det handlar om arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet. Visserligen har riksdagen genom arbetsmiljölagen beslutat att vi ska förebygga psykisk ohälsa. Men hittills har det inte kommit några tvingande regler från Arbetsmiljöverket eftersom arbetsgivarna inte vill det, säger hon.
De gamla föreskrifterna om kränkande särbehandling arbetas in i det nya förslaget till föreskrifter. Det är något Maria Steinberg tvekar inför.
– Skrivningarna är inte lika hårda i det nya förslaget. I den gamla föreskriften skulle kränkande särbehandling motverkas. Här ska kränkande behandling undersökas, bedömas, förebyggas och hanteras. Det inte alls lika tufft, säger hon.
Om det nya regelpaketet blir verklighet måste alla arbetsgivare formulera mål för att främja god organisatorisk och social arbetsmiljö.
Arbetsmiljöverket försökte lansera tvingande föreskrifter 2003. Men dåvarande generaldirektör Kenth Pettersson tog tillbaka föreskriftsförslaget efter hård kritik från bland annat Svenskt Näringsliv, som ansåg att det innebar en inskränkning i rätten att leda och fördela arbetet. Arbetsgivarverket avvisade också förslaget 2003, främst med motiveringen att det skulle innebära dubbelreglering och stjäla uppmärksamhet från det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Remissen ska besvaras senast 30 december. Därefter fattar Arbetsmiljöverket beslut. Om föreskrifterna blir verklighet kan de börja gälla någon gång under 2015.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.