Annons:

Mona Litzell i Östersund är kritisk till planerna på nedläggning av länskommunikationscentralen. Hon tycker att verksamheten fungerar väl. »Stämningen är uppgiven här och många mår dåligt«, säger hon.
Bild: Ingmar Reslegård
Mona Litzell i Östersund är kritisk till planerna på nedläggning av länskommunikationscentralen. Hon tycker att verksamheten fungerar väl. »Stämningen är uppgiven här och många mår dåligt«, säger hon.

Missnöje med omvandling till ledningscentraler

POLISEN2015-06-16

Som ett led i ombildningen till nya Polismyndigheten läggs tolv länskommunikationscentraler ned. I stället skapas sju regionledningscentraler. ST är dock kritiskt till hur förändringen genomförs. Mona Litzell på länskommunikationscentralen i Östersund säger att stämningen är uppgiven.

Nedläggningen av tolv länskommunikationscentraler ska vara klar under 2016. 400 anställda är berörda.

Men ST är kritiskt till hur myndigheten sköter omorganisationen.

– Flera regioner har inte ens lokalerna klara än. Det är vansinnigt att lägga fast en så tajt tidsplan innan man har klart för sig hur det ska fungera, säger Jari Lönn, vice ordförande för ST inom Polisen.

I den norra regionen är det länskommunikationscentralerna i Luleå, Sundsvall och Östersund som läggs ned. En ny regionledningscentral i Umeå öppnar i maj 2016.

En av det hundratal anställda som berörs är Mona Litzell, operatör i Östersund.

– Det är för bedrövligt att lägga ned en väl fungerande verksamhet. Stämningen är uppgiven här och många mår dåligt.

Hon har arbetat som operatör i tretton år och tycker att det är galet att en ledningscentral ska täcka drygt halva Sverige.

– Det är viktigt med lokalkännedom i vårt yrke. Jag har också fått höra att det är en trygghet för poliserna att ha ett ansikte på operatörerna när de befinner sig i kris.

Mona Litzell befarar att det blir svårt att få tillräckligt många anställda med rätt kompetens till Umeå och att poliser därför kan bli tvungna att arbeta som operatörer.

– Man säger att målet med nya Polismyndigheten är att komma närmare allmänheten och ha fler poliser på gatorna. Det kommer att bli precis tvärtom.

Hon är också kritisk till hur processen sköts av arbetsgivaren.

– Det enda de vill ha svar på är om man kan tänka sig att flytta, arbeta i Umeå tillfälligt eller inte komma med alls. Man får inte veta om det går att få andra lediga tjänster eller arbetsuppgifter.

Pär Renberg, i STs avdelningsstyrelse, ger samma bild. Han har själv en grundanställning som operatör på länskommunikationscentralen i Luleå.

– De berörda är bedrövade. Man önskar att ledningen kunde fatta ett nytt beslut i frågan, säger han.

För de flesta är det omöjligt att följa med till de nya regionledningscentralerna.

– För många handlar det om 30 mil enkel väg, så det är få som uttryckt sitt intresse.

Polismästare Lars Heimbrand, som ansvarar för att bygga upp regionledningscentralerna, bekräftar att inget är klart vare sig när det gäller hur många anställda som ska finnas på regionledningscentralerna, eller vilka andra arbetsuppgifter som kan komma ifråga för dem som arbetar på de länskommunikationscentraler som läggs ned.

– Det är ett pussel som ska läggas. Det finns en speciell grupp som jobbar med detta.

Han har ärvt tidsplanen från genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Den ser ut att hålla, men är inte cementerad. I vårt direktiv beskrivs att den operativa säkerheten för medborgare och anställda inte får riskeras.

Så ska den nya organisationen se ut

  • De länskommunikationscentraler som läggs ned är de i Dalarnas, Värmlands, Gävleborgs, Västmanlands, Jämtlands, Norrbottens, Västernorrlands, Gotlands, Kalmars, Hallands, Södermanlands och Jönköpings län.
  • Regionledningscentralerna ska finnas i de nya regionernas huvudorter: Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA