Annons:

Mer hot och våld mot SiS personal

UNGDOMSVÅRD2010-05-24

Antalet rapporterade incidenter inom ungdomsvården ökade förra året med 16 procent jämfört med föregående år, enligt färsk statistik från Statens institutionsstyrelse, SiS.

Förra året tvingades 66 anställda på SiS institutioner uppsöka vårdcentral efter incidenter på myndighetens institutioner. Nio blev inlagda på sjukhus på grund av att de blivit utsatta för våld av en intagen. Totalt rapporterades 787 incidenter på SiS institutioner under 2009.

Intagna flickor och kvinnor är överrepresenterade när det gäller hot och våld mot personal. Det gäller särskilt flickor, där 179 incidenter med flickor i åldern 14-17 år rapporterades.

Enligt statistiken är sparkar och slag den vanligaste formen av våld. Bland de rapporterade incidenterna finns 559 fall av våld som sparkar och slag, 365 fall av hot med tillhyggen som inventarier eller krossat glas och 118 fall av bett, blod och spott.

Enligt SiS har de intagna ungdomarna ofta levt i en kaotisk miljö med missbruk, kriminalitet och våld och kan vara farliga för andra eller sig själva.

”Utagerande är ofta ett av grundproblemen hos ungdomarna. De har svårt att tolka och lösa problem på ett normalt sätt vilket leder till att de hamnar i våldsamma och farliga situationer. Ofta har de en historia från uppväxten av våld och kriser vilket ytterligare förstärker problemen”, säger Eva da Silva, psykolog och metodutvecklare hos SiS, i ett pressmeddelande.

SiS ungdomshem

814 pojkar och 400 flickor skrevs förra året in vid SiS särskilda ungdomshem. Medelåldern var 16,7 år. Den genomsnittliga vårdtiden var knappt fem månader. Hälften av ungdomarna var inskrivna kortare tid än två månader.

Vården bedrivs vid 26 särskilda ungdomshem över hela landet. SiS ansvarar också för ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. SiS erbjuder individuell behandling och vården är differentierad utifrån olika gruppers särskilda behov.

SiS är också huvudman för skolan som har en central roll i ungdomsvården. En viktig del i SiS uppdrag är också att utvärdera resultaten av vården, utveckla metoderna och initiera forskning på området. Chef för SiS är generaldirektör Ewa Persson Göransson.

Källa: SiS

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA