SiS-chefer anmäler sig själva
Cheferna för de statliga ungdomshemmen anmäler sig själva till tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen. Det skriver de i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.
Radioprogrammet Kaliber har berättat om hur Statens institutionsstyrelse, SiS, använder möjligheten till avskiljning av utagerande ungdomar. Tvångsintagna ungdomar har berättat om att de tvingats – ibland med våld – att klä av sig nakna på isoleringen och att de ålagts att städa upp egen urin, spyor och avföring i de toalettlösa avskijningsrummen.
”Den verksamhet vi har ansvar för beskrivs på ett sätt som vi tar absolut avstånd ifrån. Därför anmäler vi i dag samtliga rapporterade exempel till vår tillsynsmyndighet Socialstyrelsen för oberoende granskning”, skriver cheferna för 26 behandlingshem i AB.
En förutsättning för en framgångsrik behandling är att ungdomarna känner sig trygga, blir bemötta med hänsyn och respekt samt blir lyssnade på. Det innebär inte att de alltid får som de vill, skriver de.
”Personalens uppgift är många gånger att sätta gränser, att stoppa ett destruktivt beteende, att dämpa oro och ångest och att lära ungdomarna att hantera sin ilska och sin aggressivitet. Men ingenting av detta skulle vi lyckas med om vi kränkte ungdomarna.”
Enligt artikeln känner de ansvariga cheferna inte igen de förhållanden som beskrivits av Kaliber. Vården på SiS ungdomshem bygger på rättssäkerhet, delaktighet, etik och kunskapsbaserade behandlingsmetoder.
”För många ungdomar som vårdas hos oss är tiden på institution tyvärr ofta den lugnaste perioden i deras liv. De har ofta levt ett liv fyllt av kriminalitet och droger. Många av dem har redan i unga år upplevt mer av besvikelse än de flesta gör under hela livet”, skriver de 26 cheferna.
Sedan årsskiftet är Socialstyrelsen tillsynsmyndighet för de särskilda ungdomshemmen. En oberoende och utomstående granskning är viktig för att det inte ska finnas några tvivel kring rättssäkerheten och den goda omvårdnaden. Därför ber de 26 artikelförfattarna nu att Socialstyrelsen granskar vårdhemmen utifrån Kalibers uppgifter:
”Fel kan naturligtvis begås, men systematiska fel och rättsvidriga rutiner känns vi inte vid. Vi vänder oss därför i dag till Socialstyrelsen för att få en oberoende granskning av de händelser som rapporterats.”
Undertecknarna
De som undertecknat debattartikeln i Aftonbladet är:
Tomas Fjellvind, Johannisbergs ungdomshem, Kalix
Ewa Öhman, Sävastgården, Boden
Stefan Hasselborg, Vemyra ungdomshem, Sollefteå
Arne Andersson, Sundbo ungdomshem, Fagersta
Per Blomkvist, Bärby ungdomshem, Uppsala
Kenneth Augustsson, Granhults behandlingshem, Ramsberg
Johan Hillman, Eknäs, Enköping
Thomas Fahlqvist, LVU-hemmet Rebecka, Skå
Monika Gustavsson, Klarälvsgården, Deje
Bosse Andersson, Bergsmansgården, Fjugesta
Mats Stenius, Lövsta skolhem, Vagnhärad
Peter Håkansson, Folåsa behandlingshem, Linköping
Peter Gustafsson, Margretelunds utrednings- och behandlingshem, Lidköping
Eleonor Johansson, Brättegården, Vänersborg
Svante Hallberg, Ljungbackens behandlingshem, Uddevalla
Thomas Erlingson, Nereby skolhem, Harestad
Birgitta Strandin, Björkbackens skol- och behandlingshem, Göteborg
Helena Wretman, Fagareds ungdomshem, Lindome
Bo Norgren, Stigbyskolan, Visingsö
Maria Åsebrant, Långanässkolan, Eksjö
Ingvar Larsson, Öxnevalla behandlingshem, Öxnevalla
Lars Fredriksson, Ryds brunns skola, Ryd
Swerker Lindeberg, Behandlingshemmet Ljungaskog, Örkelljunga
Nick Dovik, Utredningshemmet i Hässleholm, Hässleholm
Rickard Amylon, Lundens ungdomshem, Lund
Katarina Lindeberg, Råby ungdomshem, Lund
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.