»Överbeläggningar hot mot säkerhet«

SIS2010-05-04

Misshandeln av en behandlingsassistent vid SiS behandlingshem i Granhult är bara en av drygt 500 anmälda incidenter per år. Facket är starkt kritiskt mot att arbetsgivaren tilllåter överbeläggningar. Det äventyrar säkerheten för de anställda, enligt ST.

För drygt en vecka sedan fick en 31-årig behandlingsassistent livshotande skador efter att ha blivit misshandlad av ungdomar boende på Statens institutionsstyrelses, SiS, behandlingshem i Granhult utanför Lindesberg.

Det är den andra allvarliga händelsen inom SiS på två år. Våren 2008 knivhöggs en behandlingsassistent till döds på behandlingshemmet Tunagården.

Hundratals incidenter

Enligt Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse är hot och våld ett stort arbetsmiljöproblem. Mellan 500 och 700 incidenter anmäls varje år.

– Det är oacceptabelt att sådana här situationer förekommer på våra arbetsplatser, säger han.

Granhults behandlingshem har som så många andra av SiS institutioner dragits med överbeläggningar. Tobias Bjerman vill inte kommentera det enskilda fallet, men konstaterar att överbeläggning ofta går hand i hand med underbemanning.

– Och vid överbeläggningar kommer oundvikligen säkerheten i andra hand.

Ungdomarna har anhållits av åklagare med brottsrubriceringen mordförsök. Behandlingsassistentens tillstånd har stabiliserats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA