Isolering används som straff
En granskning som Sveriges Radios Ekot genomfört visar på stora brister i Statens institutionsstyrelses, SiS, användning av möjligheten att isolera barn och ungdomar.
Ekot har gått igenom närmare 500 fall där SiS använt sig av möjligheten att avskilja intagna barn och ungdomar. Till grund för granskningen har legat 463 beslut och journalanteckningar från andra halvåret 2008 om isoleringsstraff.
Enligt granskningen används möjligheten att avskilja intagna som straff för förseelser av olika slag, ibland av relativt lindrig art. SiS egna regler säger att avskiljning bara får användas när en omhändertagen är så aggressiv, våldsam och utagerande att det är risk för att han eller hon skadar sig själv, andra ungdomar eller personal, och det inte går att lugna ner personen på annat sätt.
– Det som ska vara en undantagsåtgärd har använts med stor frekvens, och att barn har isolerats i strid med lagen, bland annat har det använts som bestraffning av barnen. Med tanke på omfattningen och med tanke på hur utlämnade barnen är på statens institutioner i det här sammanhanget, så tycker jag att man kan se det här som en rättsskandal, säger barnombudsman
I ett pressmeddelande säger SiS generaldirektör
– Avskiljning får under inga som helst omständigheter vara ett straff eller ses som en behandlingsmetod. Det är en skyddsåtgärd, och förutsättningarna för avskiljning måste vara uppfyllda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
När skall den övriga verksamheten belysas som utgör större del av den befintloga verksamheten.
Detta är inget försvar av felaktigheter som görs men än något vinklad bild om man ser till helheten och det vi faktiskt arbetar med.
Svarar gärna på vidare frågor.
Men vi välkomnar både granskning och då också en översyn på kraven i arbetet och den faktiska arbetsmiljön.