Annons:

Mäns löneutveckling skapar lönegap

JÄMSTÄLLDHET2018-05-23

Välutbildade män och kvinnor får ungefär samma lön när de startar sina karriärer. Men därefter ökar männens löner snabbare än kvinnornas, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.

Enligt en ny rapport från IFAU får manliga och kvinnliga ekonomer och jurister likartade löner i början av sina karriärer, men männens löner ökar sedan mer än kvinnornas. Enligt IFAU är familjebildning bara en av flera förklaringar till löneskillnaderna.

Enligt IFAU tjänar manliga ekonomer och jurister ungefär 25 procent mer än sina kvinnliga kollegor vid 45 års ålder. Ungefär hälften av detta lönegap kunde förklaras av att kvinnornas arbetsliv påverkats av att de fått sitt första barn.

Det finns löneskillnader mellan män och kvinnor också innan de blir föräldrar. En viss del av löneskillnaderna beror på att män och kvinnor arbetar i företag av olika storlek och med olika inriktning, konstaterar IFAU. Det som framför allt spelar roll är att män i större utsträckning arbetar heltid, och att lönen per timme då oftare är högre. Männen har bättre löneutveckling både när de byter arbetsgivare och när de stannar.

”Vår slutsats är att det finns flera förklaringar till könslönegapet och att män många gånger har en bättre inkomstutveckling oavsett sammanhang”, skriver en av rapportförfattarna, Peter Skogman Thoursie, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på uppgifter cirka 30 000 personer födda under åren 1960-1970, som tagit examen i ekonomi eller juridik och som arbetar hos en privat arbetsgivare. Forskarna har följt gruppen under 20 år efter examen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA