Glastak hindrar kvinnor från topplöner

JÄMSTÄLLDHET2015-03-20

Det glastak som förhindrar kvinnor att uppnå de allra högsta lönerna på svensk arbetsmarknad hänger samman med kvinnors högre uttag av föräldraledighet. Den slutsatsen dras i en rapport från IFAU.

Kvinnor har svårare än män att uppnå de allra högsta lönerna i Sverige. Detta så kallade glastak finns bland tjänstemän i både privat och offentlig sektor, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. IFAU visar i en ny rapport att glastaket hänger samman med kvinnors större uttag av föräldraledighet.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är ännu större bland dem som har högst lön än på arbetsmarknaden i stort, konstaterar IFAU. De tio procent högst betalda kvinnorna har ändå 30–40 procent lägre lön än de tio procent av männen som har mest betalt. Det glastak som hindrar kvinnor att nå de riktigt höga lönerna är enligt rapporten särskilt vanligt i de skandinaviska länderna.

Glastaket finns inom tjänstemannayrken, men inte arbetaryrken. Särskilt stort är könslönegapet i den fjärdedel som har högst lön i landstingssektorn, där den fjärdedel kvinnliga landstingsanställda som tjänar bäst har betydligt lägre lön än den fjärdedel manliga landstingsanställda som har högst lön.

Enligt IFAU ökar könslönegapet när första barnet kommer. Att ta ut föräldrapenning hänger samman med en sämre löneutveckling. Det är särskilt tydligt bland dem som tjänar mest. Kvinnor har sämre löneutveckling, eftersom de tar ut mer föräldraledighet. Bland männen är sambandet mellan uttag av föräldrapenning och sämre löneutveckling ännu starkare. För de tio procent högst betalda männen innebär en extra månad med föräldrapenning 1,5 procent lägre lön.

”Vi vet inte varför högavlönade pappor som tar ut föräldrapenning får en ännu sämre löneutveckling än mammorna. Kanske beror det på att dessa män i större utsträckning än motsvarande kvinnor har gjort ett medvetet val av familjearbete framför lönearbete och att det avspeglar sig i kommande löneutveckling. Det kan också bero på att arbetsgivaren inte satsar lika mycket på de här männen då deras val i större utsträckning än kvinnors val av föräldrapenning går emot normen och signalerar mer engagemang för familj än för karriär”, säger en av rapportförfattarna, Peter Skogman Thoursie, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA