Mäns lön har ofta ”marknadstillägg”
Ett vanligt motiv för att ge män högre lön än kvinnor är att deras kompetenser anses vara särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden. Det noterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i en rapport om arbetsgivares arbete med jämställda löner.
DO har analyserat hur ett urval av privata och offentliga arbetsgivare arbetar utifrån diskrimineringslagens krav på lönekartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner för kvinnor och män.
En upptäckt är att det ser väldigt olika ut. Det behöver i sig inte vara ett problem, understryker DO, men skillnaderna innebär en risk för att en del arbetsgivare inte kommer att hitta de osakliga löneskillnader som faktiskt finns på arbetsplatsen. Exempelvis kan sammansättningen av grupper som bedöms ha lika eller likvärdiga arbeten variera kraftigt.
Ett tydligt mönster är att arbetsgivare motiverar mäns högre lön med marknadens inverkan. Män får ofta ett ”marknadstillägg” för att det råder brist på deras specifika kompetenser på arbetsmarknaden.
Det är också vanligt att arbetsuppgifter som premieras med högre lön läggs på män. Det kan handla om nyckeluppdrag, specialuppdrag, chefspositioner och egna ansvarsområden. I många fall får den som har ett sådant uppdrag behålla den högre lönen även när uppdraget är avslutat.
DOs slutsats är att arbetsgivarna måste integrera sitt arbete med lönekartläggningar med aktiva åtgärder. Enligt rapporten finns mycket att vinna om arbetsgivarna undersöker betydelsen av ”ibland till synes små handlingar i de organisationsprocesser som rör organisering och fördelning av högt värderade arbeten, arbetsuppgifter och ansvar mellan kvinnor och män”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.