Arbetsgivarverket vill inte lämna ut uppgifter
Arbetsgivarverket vill inte lämna ut begärd statistik till en grupp jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet. Nu hamnar frågan hos regeringen för avgörande.
När genusforskare vid Uppsala universitet begärde ut könsuppdelad statistik för ett projekt om löneskillnader mellan kvinnor och män vägrade Arbetsgivarverket att lämna ut uppgifterna. Enligt myndigheten skulle det krävas för stora arbetsinsatser för att ta fram det begärda underlaget.
”Det har blivit en riktig långkörare”, säger Uppsalaforskaren Minna Salminen-Karlsson till genus.se.
Uppsala universitet har överklagat Arbetsgivarverkets beslut, och ärendet ligger nu hos regeringen för avgörande.
Det material Centrum för genusvetenskap vill komma åt är Besta-koderna, som för statligt anställda definierar arbetsuppgifter och kvalifikationer. I sitt projekt granskar forskarna koderna ur jämställdhetsperspektiv.
I väntan på materialet från Arbetsgivarverket har de själva gjort en begränsad kartläggning av Besta-koderna ur jämställdhetssynpunkt. Den visar att kodsystemet riskerar att missgynna personer som jobbar inom kvinnodominerade områden. Kraven på kvalifikationsnivå verkar ibland högre än för mansdominerade områden, och kvinnodominerade arbeten är beskrivna på ett mindre avancerat sätt. Antalet nivåer kan också ifrågasättas, anser forskarna.
Arbetsgivarverket har statistiken som visar koderna för alla statligt anställda, uppdelad efter kön. Arbetsgivarverket hänvisade till att det skulle innebära en för stor arbetsbörda att ta fram uppgifterna när man avslog begäran:
”Det skulle ta en dag, enligt Arbetsgivarverket. Jag tycker inte att det är för mycket tid med tanke på hur viktig den här frågan är”, säger Minna Salminen-Karlsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.