"Många fel i debatten om sist in först ut"

ARBETSRÄTT2015-10-20

Debatten om anställningsskyddets princip om sist in, först ut präglas av vanföreställningar, anser TCOs Samuel Engblom. Han bemöter påståenden om att anställningsskyddet skulle vara stelbent och att det skulle hindra unga från att få jobb.

Anställningsskyddet är en av arbetsrättens grundbultar. Därför är det inte konstigt att frågan blivit en symbolfråga och att turordningsreglernas princip om sist in, först ut debatteras flitigt, skriver TCOs samhällspolitiska chef Samuel Engblom i ett blogginlägg. Senast var det Moderaternas partistämma i mitten av oktober som röstade emot partistyrelsen för en förändring av anställningsskyddslagen.

Men Samuel Engblom tycker att debatten präglas av en del missförstånd och vanföreställningar.

Ibland påstås det till exempel att anställningstid går före kompetens. ”Sanningen är att bara den som har tillräckliga kvalifikationer för de arbeten som blir kvar i organisationen har chans på fortsatt jobb” skriver Samuel Engblom.

En annan åsikt är att anställningsskyddet hindrar unga och nyanlända från att komma in på arbetsmarknaden. Samuel Engblom håller inte med. ”I själva verket ger svensk arbetsrätt goda möjligheter för arbetsgivare att pröva personer man känner sig osäker på” skriver han. Bland annat är det möjligt att provanställa.

Titt som tätt påstås det att reglerna skulle vara stelbenta. Men arbetsgivare och fack kan göra upp om avsteg från lagen, argumenterar TCO-chefen, vilket ofta sker i form av avtalsturlistor så att företag kan behålla nyckelpersoner.

Samuel Engblom problematiserar även synsättet att utbyggda omställningsavtal skulle kunna fungera som ett alternativ till anställningsskyddet, något som nyligen utan framgång var uppe på förhandlingsbordet när PTK träffade Svenskt Näringsliv. ”Att man inte kan säga upp människor skapar incitament att investera i arbetstagarnas kompetens” skriver Samuel Engblom. Med andra ord är det omställningsavtalen som bygger på anställningsskyddet. Inte tvärtom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA