Turordningen på förhandlingsbordet
Turordningsreglerna kan stå på spel när PTK åter förhandlar med Svenskt Näringsliv om nytt omställningsavtal. Fackliga företrädare varnar för att det lokalfackliga inflytandet riskerar att urholkas. STs ordförande Britta Lejon oroar sig för arbetsgivarnas krav.
Paraplyorganisationen PTK, som representerar 25 fackförbund som organiserar tjänstemän i privat sektor, har återupptagit förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal. Förhandlingarna lades på is 2013.
PTK vill gärna skapa större möjligheter till kompetensutveckling för den som förlorar jobbet. Rent praktiskt är tanken att det ska ske genom att arbetsgivarna avsätter pengar till en kompetensfond. Enligt tidningarna Ingenjören och Arbetet ska det finnas ett färdigt förslag om en avgift på 0,3 procent av lönesumman.
Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har i gengäld önskat sig förändrade regler för hur uppsägningar vid arbetsbrist ska gå till. Formerna regleras i lagen om anställningsskydd, men är möjliga att ersätta med kollektivavtal. Frågan är känslig. Lagens bestämmelser om turordning, det vill säga sist in först ut, och reglerna för hur turordningskretsar bestäms, ger lokala fack ett visst inflytande och tvingar arbetsgivaren till förhandlingsbordet.
Ingenjören och Arbetet rapporterar att PTKs största medlemsförbund, TCO-förbundet Unionen, kan tänka sig att gå arbetsgivarna till mötes och acceptera det avtalsförslag som Svenskt Näringsliv nu har lämnat. Förslaget skulle enligt tidningarna ge arbetsgivarna möjlighet att ensamma styra över indelningen i turordningskretsarnas när det görs uppsägningar. Det skulle också innebära att kompetensen ska ligga till grund för beslut om vem som får behålla sin anställning, och att arbetsgivaren får stort inflytande över den bedömningen.
Till Ingenjören säger Niklas Hjert, som både är Unionens förhandlingschef och PTKs förhandlingschef, att han inte kommenterar de pågående förhandlingarna, men att han inte är beredd att träffa ett avtal som lämnar det lokala facket utan inflytande.
En del bolagsanställda ST-medlemmar skulle komma att omfattas av en eventuell överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Men majoriteten av förbundets medlemmar berörs däremot inte direkt. STs ordförande Britta Lejon tror dock att ett nytt omställningsavtal för de privatanställda tjänstemännen kan påverka hela ST så småningom.
– Vi vet inte exakt vad som ligger på förhandlingsbordet och det svårt att kommentera rykten. Men jag känner mig orolig inför de krav Svenskt Näringsliv driver om ökat arbetsgivarinflytande, säger Britta Lejon, som samtidigt välkomnar ökade möjligheter till kompetensutveckling.
Även Sacoförbunden inom PTK är kritiska. De hotar att sätta klackarna i backen om förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv landar i lösningar som alltför mycket urholkar det lokalfackliga inflytandet.
Sacos ordförande Göran Arrius skriver på sin blogg att Svenskt Näringsliv ”försöker lösa problem som i mångt och mycket inte finns”. Han hänvisar till en undersökning som Saco gjorde 2013, som visar att parterna nästan alltid kommer överens om lösningar så att den nödvändiga kompetensen kan behållas vid neddragningar.
– Det ligger mycket i linje med STs erfarenhet också. Men jag vill inte kommentera enskilda utspel, säger Britta Lejon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.