Avtal minskar lagens trygghet
Kollektivavtalen i kommuner och landsting avtalar bort trygghet som lagstiftningen är avsedd att ge. De som drabbas är främst kvinnor. Det framgår av en ny rapport från IFAU.
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har gett ut en rapport om hur arbetsmarknadens parter i kollektivavtal försvagat kraven i lagstiftningen inom kommuner och landsting. Enligt forskaren Carin Ulander-Wänman vid Umeå universitet ger avtalen arbetsgivaren betydligt större flexibilitet i frågor som rör trygghet i anställning och sysselsättning jämfört med lagen. Framför allt gäller det arbetstagarens arbetsskyldighet, sysselsättningsgrad och turordning vid arbetsbrist samt företrädesrätt.
Kvinnor är i majoritet bland de anställda i kommuner och landsting. Många av dem arbetar deltid. Därför är det främst kvinnor som utgör den tillgängliga, billiga och flexibla arbetskraften i dessa verksamheter, konstaterar Carin Ulander-Wänman. Enligt rapporten kan kvinnorna kan få betala ett högt pris i form av ohälsa och otrygghet, om arbetet inte skapar förutsättningar för en långsiktig ekonomisk självständighet och anställnings-/sysselsättningstrygghet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.