Många anmäler diskriminering till DO

JÄMSTÄLLDHET2010-04-20

Uppdatering i dag 14.45: Enligt Magnus Jacobsson på DO har myndigheten mycket riktigt fått in 34 anmälningar om diskriminering från föräldralediga och gravida fram till mitten av april i år. Men under 2009 kom 102 sådana anmälningar, varav 33 gällde diskriminering i arbetslivet i samband med graviditet och 69 i samband med föräldraledighet.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, får in rekordmånga anmälningar om diskriminering från gravida och föräldralediga, skriver Kommunalarbetaren, KA.

Under årets första fyra månader har DO fått in fler anmälningar från gravida och föräldralediga än under hela förra året. Fram till mitten av april hade DO fått 34 sådana anmälningar.

– Jag förstår inte varför de anmäler till DO och inte till facket, säger Susanne Lundberg vid LO–TCO Rättsskydds arbetsrättenhet till tidningen.

Anmälningarna gäller till exempel utebliven befordran, sämre löneutveckling, att man blivit uppsagd eller inte fått ett sökt eller utlovat jobb.

DO avskriver anmälningar som gäller händelser som inträffat för mer än fyra månader sedan, eftersom det då är för sent att väcka åtal. Också anmälningar där det inte går att bevisa att diskriminering ägt rum avskrivs av myndigheten. Om anmälaren är med i facket och den fackliga organisationen är beredd att driva ärendet överlämnas anmälan från DO till facket, skriver KA.

LO–TCO Rättskydd hjälper facken att driva fall av bland annat diskriminering. Susanne Lundberg är förvånad över att DO har så många anmälningar om diskriminering på grund av graviditet eller föräldraledighet.

– Visserligen har vi också en liten topp just nu där ett sådant fall nyligen har avgjorts i Arbetsdomstolen och vi har stämt till AD i ytterligare två fall. Men annars är det få fall av diskriminering som lämnas till oss, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA