”För lite och för snålt”
Förslaget att höja studiemedlen med 400 kronor i månaden är för lite, tycker Tria. Och TCO anser att studiesociala kommitténs förslag är ett misslyckande.
Den statliga utredningen om framtidens studiestöd föreslog i går en höjning av studiemedlen med 400 kronor. Genom högskoleminister Lars Leijonborg, FP, tog regeringen omedelbart tillbaka förslaget. På en presskonferens sade ministern att det inte finns någon finansiering för en höjning.
STs, SKTFs och Unionens gemensamma studentorganisation Tria tyckte att utredningsförslaget var ett steg på rätt väg, men för litet:
– I genomsnitt går studenterna back med 900 kronor i månaden, säger Trias chef Lisa Nyberg till Kollega.
Tria välkomnar förslaget om att studenter ska kunna vara sjukskrivna på deltid, men anser att det är orättvist med 30 dagars karenstid för studenter hos Försäkringskassan. Också utredningens förslag om ett nytt sätt att beräkna bostadsbidrag för studenterna får tummen ner av Tria.
– En stor del av de studenter som jobbar extra kommer att förlora sina bostadsbidrag. Det blir extra svårt för dem som bor i en storstad och de som har hemmavarande barn, vilket 20 procent av studenterna har, säger Lisa Nyberg till tidningen.
Enligt TCO har studiesociala kommittén misslyckats med att ge studenter rimliga villkor vid sjukdom och föräldraskap. Studenter med barn kommer med kommitténs förslag att få en sämre situation, skriver TCOs utredare Kristina Persdotter i ett pressmeddelande.
”Föräldrapenningen går fortsatt inte att leva på och försämrade möjligheter till tilläggsbidrag tillsammans med försämrade möjligheter till bostadsbidrag kommer att göra läget än värre för studenter som har barn”, kommenterar Kristina Persdotter förslaget. Hon efterlyser också en översyn av studenternas skydd vid arbetslöshet efter examen, vilket utredningen inte haft till uppgift att titta på.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.