TCO kräver förbättringar för studenter

HÖGSKOLAN2009-01-13

TCO ställer krav på att studenter vid högskolan får mer schemalagd undervisning. Organisationen vill också ha bättre social trygghet för studerande småbarnsföräldrar.

– Regeringen har utlovat en satsning på utbildningskvalitet och nu måste man leva upp till dessa löften. Då måste anslagen per utbildningsplats öka, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Undervisningstiden per student har minskat kraftigt på senare år, och många studenter, framför allt inom humaniora och samhällsvetenskap, har inte mer än 4-5 timmar undervisning per vecka.

– Det är inte hållbart om man vill hålla internationell kvalitet. Studenter bör få minst 15 timmars undervisning i veckan, säger Kristina Persdotter, utbildningspolitisk utredare på TCO, i pressmeddelandet.

I en debattartikel konstaterar Sture Nordh tillsammans med Lisa Nyberg, kanslichef vid Tria, och Moa Neuman, Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, att studenter har usla förutsättningar att skaffa barn. Enligt en undersökning som SFS, TCO och Tria har gjort visar att var fjärde student väntar med att skaffa barn på grund av sina studier. De studenter som har barn uppger att de ekonomiska villkoren för att vara student och samtidigt förälder behöver förbättras.

Studier bör ses som en lika viktig sysselsättning som arbete och studenter ha samma inkomsttrygghet som arbetstagare vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraskap, anser de tre i debattartikeln som publicerats i landsortspressen:

”Ett höjt studiemedel som förbättrar ekonomin för studenter med och utan barn ser vi som ett måste. En höjning om 900 kronor är vad som behövs för att alla studenter ska få en vettig levnadsstandard. I en kunskapsnation måste alla ha goda förutsättningar att studera och en trygghet vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraskap”, skriver de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA