Fyra som prövat vill höja studiemedel

RIKSDAGEN2008-12-10

Fyra riksdagsledamöter provade på studentekonomi under en vecka. TCO utmanade de fyra att leva på studiemedel – nu vill alla fyra höja beloppen.

TCO utmanade de fyra riksdagspolitikerna Caroline Helmersson Olsson, s, Rossana Dinamarca, v, Oskar Öholm, m, och Ulrika Carlsson, c, att leva en vecka på samma ekonomiska villkor som Sveriges studenter. Efter veckan med studentbudget är de fyra överens om att studiemedlen bör höjas.

– En grupp som blivit extra tydlig för mig under det här experimentet är gruppen studenter med barn. Hur får de allting att gå ihop tidsmässigt och ekonomiskt? Det blir så lätt fokus på låga studiemedel, nudlar och studentlya, säger Ulrika Carlsson.

Socialdemokraterna har i årets budgetbehandling föreslagit en höjning av studiemedlet med 375 kronor per månad. Efter att själv ha provat på studentekonomin tror inte Caroline Helmersson Olsson att den höjningen är tillräcklig.

Oskar Öholm tror nog att det går att leva på studentbudget, men det kräver extrem planering:

– Det borde nog höjas med minst några hundralappar, men det ska kombineras med höjt eller slopat fribelopp. Veckan har understrukit behovet av att förbättra för studenter. Höjningar av studiemedlet är en del, men inte den enda delen, av detta.

TCO har föreslagit att studiemedlet höjs med 900 kronor. Vänsterpartiet vill ge studenterna 300 kronor mer. Studerar man på heltid ska man kunna ägna sig åt det till 100 procent, säger Rossana Dinamarca:

– Det måste till en ordentlig höjning omedelbart. Studier ska inte bara vara en möjlighet för dem som kan ordna med finansiering på annat håll genom föräldrar eller jobb.

– Studenter måste få en ekonomi som det går att klara sig på. Dessutom är det viktigt att anpassa trygghetssystemen så att studenter som får barn eller blir sjuka får en ekonomi som de kan klara sig på, säger TCOs ordförande Sture Nordh i en kommentar till riksdagsledamöternas vecka på studentvillkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA