Lex Laval ses över

ARBETSRÄTT2012-10-01

En parlamentarisk kommitté ska se över reglerna i lex Laval. TCOs chefsjurist Samuel Engblom är besviken: ”Man har helt ignorerat de mest brännande frågorna”, menar han.

Av:  Eva Spira

En parlamentarisk kommitté, under ledning av Elisabeth Svantesson (M), har fram till 31 december 2014 på sig att se över hur den så kallade lex Laval tillämpats sedan lagändringen infördes i april 2010.

Kommitténs uppdrag blir att utvärdera om arbetstagare som är anställda av en utländsk arbetsgivare och arbetar tillfälligt i Sverige får det skydd de har rätt till enligt utstationeringslagen och EUs utstationeringsdirektiv. Den ska också ge förslag till eventuella lagändringar.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom säger att han visserligen är positiv till att det görs en kartläggning, men att uppdraget är alldeles för begränsat:

– Man har helt ignorerat de mest brännande juridiska och politiska frågorna.

Kommittén borde också se över hur lex Laval går ihop med Europakonventionen för mänskliga rättigheter, FN-organet ILOs regler och EUs nya rättighetsstadga, anser han.

– Varken ILO eller Europadomstolen för mänskliga rättigheter godtar att rätten att ta till stridsåtgärder ska begränsas av handelsskäl.

Enligt Samuel Engblom finns en inneboende konflikt mellan den svenska modellen och lex Laval. Och den konflikten kan bara Sverige lösa, menar han.

  

Lex Laval

  • Lex Laval kallas de förändringar som gjordes i utstationeringslagen sedan EU-domstolen dömt i Vaxholmsmålet mellan Byggnads och Elektrikerförbundet å ena sidan och det lettiska företaget Laval å andra sidan.
  • Innebörden i lagen är att utstationerade har rätt till miniminivåerna, eller »den hårda kärnan«, i svenska lagar och avtal. Något därutöver går inte att utkräva med stöd av stridsåtgärder.
  • Facken ska inte kunna vidta stridsåtgärder med mindre än att de kan bevisa att den utländske arbetsgivaren har sämre villkor än minimivillkoren i svenska avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA