”Visstiden kan lösas utan prestige”

ARBETSRÄTT2012-11-07

Om regeringen släpper på prestigen kan visstidskarusellen vara ur världen inom ett år. Det skriver TCOs chefsjurist Samuel Engblom i en debattartikel i Aftonbladet.

Tidsbegränsade anställningar behövs för att arbetsgivare ska kunna ta in vikarier och anpassa arbetsstyrkan till säsongsvariationer eller en tillfällig uppgång i efterfrågan. Men tidsbegränsade anställningar har också negativa effekter för individen i form av ekonomisk otrygghet, svårigheter att få bostad och lån och mer stress. Dessutom blir arbetsgivare mindre benägna att investera i tillfälligt anställdas kompetensutveckling, konstaterar Samuel Engblom.

Sverige bryter sedan 2007 mot EUs direktiv om visstidsarbete. EU-kommissionen har krävt att Sverige skärper reglerna och stoppar möjligheterna för arbetsgivare att stapla korta anställningar på varandra under mycket lång tid. Det senaste förslaget från Arbetsmarknadsdepartementet har fått tummen ner av både parterna och samtliga oppositionspartier, skriver Samuel Engblom:

”Eftersom Sverige inte kan fortsätta att bryta mot EU-rätten krävs att något görs. TCO har därför tagit fram ett enkelt och lättbegripligt förslag som innebär att den som varit tidsbegränsad anställd hos samma arbetsgivare i tre år under en femårsperiod ska ha rätt till en tillsvidareanställning”.

Sedan i våras finns det en sådan regel i Kommunals kollektivavtal. Det borde finnas förutsättningar för en bred politisk uppgörelse om ett sådant tak, tycker TCOs chefsjurist:

”Om regeringen släpper på prestigen borde frågan kunna vara löst redan under nästa år. Förutom att ett antal individer skulle få rätt till tillsvidareanställning skulle tydligare regler också kunna bidra till att minska den del av visstiderna som i praktiken är ett uttryck för dålig planering.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA